Aj vám sa vynoria príjemné spomienky pri pečených zemiakoch? Ja si spomínam na opekačky a pečené zemiaky, ktoré sa u nás v rodine kedysi robievali. Ponúkam vám však recept na moderné pečené zemiaky. Ich príprava je veľmi jednoduchá a aj napriek tomu, že nie sú podľa starej receptúry majú nezameniteľnú chuť a určite s nimi zabodujete u celej rodiny a už iné pečené zemiaky nebudú chcieť!
Budeme potrebovať:
zemiaky
soľ a korenie
maslo
slaninku
2 cibule
štipku octu
Postup:
Zemiaky umyjeme vlažnou vodou a zbavíme ich všetkého blata. Zemiaky rozrežeme na polovice. Plech môžeme vystelať papierom na pečenie, alebo zemiačiky môžeme ukladať rovno do samotného plechu, keramickej, či sklenej nádoby určenej na pečenie, a vložíme naň zemiaky. Ja som použila keramický plech a ukladala som bez papiera na pečenie.
Zemiaky obsypeme soľou a korením a buď ich polejeme olejom (olivovým) alebo na ne poukladáme kúsok masla, ako na fotke.
Ja som poliala štipkou olivového oleja a zároveň na vrch som naukladala malé kúsky masla, pretože keď sa roztopí, dodá zemiakom veľmi jemnú a lahodnú chuť.
Dáme piecť do vopred zohriatej rúry na 200 stupňov, cca 30 minút. Samozrejme zemiaky stále kontrolujeme, teda ich mäkkosť pichnutím vidličky.
Podávame s cibuľkou v octe, slaninkou (ideálne domácou) a maslom. Cibuľku si pripravíme tak, že si nakrájame na plátky a vložíme do misky. Pridáme cca pol deci octu a štipku soli. Samozrejme, môžete dochutiť omáčkami, alebo čímkoľvek iným, čo máte radi. Dobrú chuť!