Tradičné chrumkavé fašiangové fánky

Loading...
(3.7 / 5)

Ak ste si ešte nestihli urobiť túto vynikajúcu fašiangovú pochúťku je najvyšší čas, aby ste to zmenili. Voňavé chrumkavé fánky sú neodmysliteľnou súčasťou tohto obdobia. Nádherne rozvoňajú celý dom a pripomínajú nám naše tradície. Hodia sa ku káve, čaju alebo len tak, na domáce maškrtenie. U nás na stole nikdy nevydržia dlho a túto dobrotu rozplývajúcu sa na jazyku miluje celá rodina. Vyskúšajte tento recept na fantastické a jemné fánky, ktorý si určite zamilujete vďaka ich neodolateľnej chuti.

Budeme potrebovať:

250 gramov hladkej múky

5 vajec (použijeme len žĺtky)

2 polievkové lyžice kyslej smotany (18%)

25 gramov masla

1 polievková lyžica rumu/octu

1 polievková lyžica práškového cukru

1 vanilkový cukor

1 polievková lyžica vody

štipka soli

bravčová masť na vyprážanie

Postup:

V mise si ručne alebo mixérom vymiešame žĺtka, cukor, soľ, maslo a smotanu. Pridáme alkohol alebo ocot a trošku vody. Cez sito postupne sypeme múku a vymiešame jednu hmotu.

Celá masa by mala byť pomerne tuhá a nesmie sa lepiť na prsty. Cesto potom vaľkáme niekoľko minút na doske, ktorú sme si posypali múkou. Prekladáme ho napoly a znova rozvaľkáme na plochu, tento postup opakujeme niekoľko krát.

Ideálne je potom cesto odložiť na pol hodinu do chladničky. Následne ho rozvaľkáme na hrúbku približne 2 mm. Cesto narežeme na pásy.

Každý pás potom v strede pozdĺžne prerežeme tak, aby sme vytvorili úzky otvor. Ním potom prevlečieme jeden koniec cesta a vytvoríme tak akúsi „mašličku“.

V hlbokom hrnci si rozpálime masť do ktorej postupne ukladáme fánky a smažíme ich z každej strany niekoľko sekúnd dozlata. Fánky potom ukladáme na tanier vystlaný papierovými obrúskami, ktoré vsajú prebytočnú masť.

Hotové fánky posypeme práškovým cukrom a podávame. Táto chrumkavá dobrota vyzerá lákavo a chutí fantasticky. Najlepšie sú dve až tri hodinky po príprave. V uzavretej dóze vydržia aj niekoľko dní. Dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: instagram,  (Jana L), madameedith.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x