Jeseň je ideálnym obdobím na prípravu tekvice. V obchodoch dnes už nájdete množstvo druhov. Moja obľúbená je hokkaido, malová, prípadne tekvica určená na pečenie. Pridať ju môžete do šalátov, polievok, prípadne ju len tak upiecť s rôznymi ako to ja nazývam „teplými“ koreninami. Ideálne sú muškátový oriešok, badián, prípadne trošku škorice a chilli. Dnes si predstavíme skvelé recepty, kde môžete fajnovú tekvicu využiť.
Budeme potrebovať:
400 gramov tekvice
400 gramov bravčového mäsa (ale môže byť aj kuracie alebo hovädzie)
4 zemiaky
3 lyžice olivového oleja
soľ a korenie podľa chuti
bazalka
Postup:
Všetku zeleninu si najskôr očistíme. Mäsko si nakrájame na malé kúsky. Orestujeme si ho na oleji a samozrejme ho dochutíme soľou a korením. Tekvicu nakrájame a dáme piecť do rúry. Mäso buď podusíme, prípadne ho dáme k tekvici a všetko pečieme spolu. Tekvicu pečiem na 180 stupňoch Celzia asi 15-20 minút.
Budeme potrebovať:
500 gramov tekvice
1 veľká lyžica medu
2 strúčiky cesnaku
30 gramov masla
vetvička rozmarínu
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Tekvicu si ošúpeme, umyjeme a nakrájame. Na veľkej panvici si roztopíme maslo a pridáme tekvicu. Po asi 2 minútach pridáme aj rozmarín, prelisovaný cesnak. Restujeme asi 7 minút na miernom ohni. Na záver pridáme med a restujeme, až kým neskaramelizuje. Na záver dochutíme soľou a korením. Kombinácia cesnaku a medu je naozaj mňam!
Budeme potrebovať:
300 gramov tekvice
20 gramov masla
300 gramov tvarohu
1 PL vody
škorica, soľ a cukor podľa chuti
Postup:
Tekvicu si uvaríme vo vode asi 10 minút. Následne ju dáme do misky. Tvaroh si medzitým ochutíme škoricou a cukrom. Obe suroviny dáme do jednej misky a na vrch môžeme dať pár lístkov petržlenu alebo koriandru. Toto jedlo môžeme mať na raňajky, obed ale aj večeru. Pri diéte ideálne!
Budeme potrebovať:
500 gramov tekvice
100 gram tvrdého syra
1 PL olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
2 PL francúzskej horčice
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Tekvicu si očistíme a umyjeme. Nakrájame ju na kocky a dáme do misky. Pridáme soľ a korenie podľa chuti. Všetko spolu smiešame a pridáme olej. Tekvicu dáme na plech a pečieme ju 10 minút. Po 10 minútach pridáme na vrch prelisovaný cesnak zmiešaný s nastrúhaným syrom. Rúru nastavíme na 180 stupňov a celé to pečieme asi 20 minút. Na záver môžeme tekvicu posypať vňaťkou alebo opäť koriandrom.
Budeme potrebovať:
200 gramov tekvice
3 PL hladkej múky
100 g kyslej smotany
1 PL cukru
1 vajíčko
1/4 jedlej sódy alebo kypriaceho prášku
1 vanilkový cukor
olej na vysmážanie
Postup:
Tekvicu si ošúpeme, umyjeme a nastrúhame nahrubo na rajbadle. V hrnci si necháme zovreť vodu a nastrúhanú tekvicu v nej povaríme asi 5 minút. Následne ju zcedíme a rozmixujeme na hladkú kašu. V miske k tekvici pridáme ostatné prísady a vytvoríme jemné cesto. Na panvicu si dáme trošku oleja a vysmážame menšie lievance alebo ak chcete americké alacinky- pancakes. Podávame s ovocím, lekvárom alebo čokoládovou polevou.
Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)