TOP 6 receptov na pečené zemiaky

(5 / 5)

Omrzelo vás už pripravovať zemiaky ako prílohu podľa štandardných receptov? Vyskúšajte niečo nové, chutné a voňavé s týmito tipmi. Pri troške invencie by ste na tieto recepty prišli aj sami, no prečo si lámať hlavu, keď dobroty za nás môžu vymyslieť onakvejší kuchári?

Gazdovské zemiaky

Budete potrebovať:

4 veľké zemiaky

100g slaninky

100g strúhaného syra

1-2 PL kyslej smotany

1 strúčik cesnaku

1 vetvička petržlenovej vňate

soľ a korenie podľa chuti

pixabay.com

Väčšie zemiaky umyte a podľa možnosti nechajte v šupke. Urobte do nich zvrchu zárezy a do nich vložte na plátky nakrájanú slaninku a nastrúhaný syr. Posoľte ich a okoreňte a dajte ich piecť do rúry vyhriatej na 180-200 stupňov na 40 minút. Potom ich vyberte a zalejte kyslou smotanou, rozmiešanou s pretlačeným cesnakom a nasekaným petržlenom. Navrch nasypte zvyšný tvrdý syr. Zemiaky nechajte zapiecť ešte asi 5 minút, potom vyberte a podávajte.

Mäsové zemiaky

Budete potrebovať:

200g uvareného hovädzieho (môže byť aj z polievky)

30g jarnej cibuľky

2 PL kyslej smotany

60ml barbecue omáčky

2 veľké zemiaky

2 PL slnečnicového oleja alebo masla

soľ podľa chuti

čedar podľa chuti

pixabay.com

Celé umyté zemiaky polejte slnečnicovým olejom alebo roztopeným maslom priamo na plechu a pečte ich pri teplote 180 stupňov približne hodinu. Medzitým si varené hovädzie rozdeľte na tenučké pásiky, alebo tzv. vlasy. Zmiešajte ich v BBQ omáčkou, nasekanou jarnou cibuľkou a kyslou smotanou. Upečené zemiaky v strede po dĺžke rozkrojte a dovnútra dajte plnku, posypte ich čedarom a dobre posoľte. Dajte všetko ešte na niekoľko minút zapiecť a podávajte.

Zemiaky v kyslej smotane

Budete potrebovať:

7-8 zemiakov

1 ČL cesnakovej soli

provensálske korenie podľa chuti

1 vetvičku koriandra

2 PL kyslej smotany

4-5 PL mlieka

maslo podľa chuti

pixabay.com

Celé zemiaky dobre umyte a v šupke ich uvarte v slanej vode. Keď sú takmer mäkké, zlejte ich a v pekáči na ne naukladajte maslo, posoľte ich cesnakovou soľou a dajte do rúry na funkciu gril na 5-7 minút. Zmiešajte mlieko s kyslou smotanou, provensálske bylinky a nasekaný koriander. Všetko dobre premiešajte a zalejte zmesou zemiaky. Dajte ich opäť zapiecť na 5-7 minút a podávajte.

Cesnakové zemiaky

Budete potrebovať:

600g zemiakov

¼ šálky olivového oleja

2 PL masla

2 strúčiky cesnaku

1 vetvička petržlenovej vňate

½ citróna

soľ a korenie podľa chuti

tymian podľa chuti

pixabay.com

Zemiaky dobre umyte a osušte. V miske zmiešajte olivový olej, roztopené maslo a nasekanú petržlenovú vňať. Do zemiakov urobte niekoľko zárezov a do nich vložte tenké plátky citróna, tymian a plátky cesnaku. Všetko zalejte zmesou oleja a masla a na záver posypte soľou. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 1 hodinu.

Pečené baby zemiaky

Budete potrebovať:

1kg baby zemiakov

3 PL olivového oleja

3 strúčiky cesnaku

½ vetvičky petržlenovej vňate

soľ a korenie podľa chuti

pixabay.com

Zemiaky umyte a napichnite na špajdlu. V miske si zmiešajte pretlačený cesnak, soľ, korenie, olivový olej a nasekaný petržlen. Zemiaky položte na alobal a zalejte ich omáčkou. Alobal dobre zakrúťte, aby z neho nič nevytekalo a zvrchu ho popichajte vidličkou, aby unikala para. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečte 50 minút. 10 minút pred koncom pečenia zemiaky z alobalu odbaľte a nechajte ich opiecť na pekáči do chrumkava.

Zemiaky v slaninovom kabátiku

Budete potrebovať:

1 kg zemiakov

250g slaninky v plátkoch

petržlen a bazalku podľa chuti

soľ a korenie podľa chuti

pixabay.com

Zemiaky uvarte v osolenej vode do polomäkka, potom ich zlejte. Na pekáči ich posypte nasekanými bylinkami, osoľte a okoreňte a jeden po druhom obaľujte v slaninke. Slaninu zafixujte pomocou špáradiel. Dajte ich piecť na pekáč vyložený alobalom a pečte asi 20 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

zdroj titulnej fotky: pixabay, sovkusom.ru (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x