Omrzelo vás už pripravovať zemiaky ako prílohu podľa štandardných receptov? Vyskúšajte niečo nové, chutné a voňavé s týmito tipmi. Pri troške invencie by ste na tieto recepty prišli aj sami, no prečo si lámať hlavu, keď dobroty za nás môžu vymyslieť onakvejší kuchári?
Budete potrebovať:
4 veľké zemiaky
100g slaninky
100g strúhaného syra
1-2 PL kyslej smotany
1 strúčik cesnaku
1 vetvička petržlenovej vňate
soľ a korenie podľa chuti
Väčšie zemiaky umyte a podľa možnosti nechajte v šupke. Urobte do nich zvrchu zárezy a do nich vložte na plátky nakrájanú slaninku a nastrúhaný syr. Posoľte ich a okoreňte a dajte ich piecť do rúry vyhriatej na 180-200 stupňov na 40 minút. Potom ich vyberte a zalejte kyslou smotanou, rozmiešanou s pretlačeným cesnakom a nasekaným petržlenom. Navrch nasypte zvyšný tvrdý syr. Zemiaky nechajte zapiecť ešte asi 5 minút, potom vyberte a podávajte.
Budete potrebovať:
200g uvareného hovädzieho (môže byť aj z polievky)
30g jarnej cibuľky
2 PL kyslej smotany
60ml barbecue omáčky
2 veľké zemiaky
2 PL slnečnicového oleja alebo masla
soľ podľa chuti
čedar podľa chuti
Celé umyté zemiaky polejte slnečnicovým olejom alebo roztopeným maslom priamo na plechu a pečte ich pri teplote 180 stupňov približne hodinu. Medzitým si varené hovädzie rozdeľte na tenučké pásiky, alebo tzv. vlasy. Zmiešajte ich v BBQ omáčkou, nasekanou jarnou cibuľkou a kyslou smotanou. Upečené zemiaky v strede po dĺžke rozkrojte a dovnútra dajte plnku, posypte ich čedarom a dobre posoľte. Dajte všetko ešte na niekoľko minút zapiecť a podávajte.
Budete potrebovať:
7-8 zemiakov
1 ČL cesnakovej soli
provensálske korenie podľa chuti
1 vetvičku koriandra
2 PL kyslej smotany
4-5 PL mlieka
maslo podľa chuti
Celé zemiaky dobre umyte a v šupke ich uvarte v slanej vode. Keď sú takmer mäkké, zlejte ich a v pekáči na ne naukladajte maslo, posoľte ich cesnakovou soľou a dajte do rúry na funkciu gril na 5-7 minút. Zmiešajte mlieko s kyslou smotanou, provensálske bylinky a nasekaný koriander. Všetko dobre premiešajte a zalejte zmesou zemiaky. Dajte ich opäť zapiecť na 5-7 minút a podávajte.
Budete potrebovať:
600g zemiakov
¼ šálky olivového oleja
2 PL masla
2 strúčiky cesnaku
1 vetvička petržlenovej vňate
½ citróna
soľ a korenie podľa chuti
tymian podľa chuti
Zemiaky dobre umyte a osušte. V miske zmiešajte olivový olej, roztopené maslo a nasekanú petržlenovú vňať. Do zemiakov urobte niekoľko zárezov a do nich vložte tenké plátky citróna, tymian a plátky cesnaku. Všetko zalejte zmesou oleja a masla a na záver posypte soľou. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 1 hodinu.
Budete potrebovať:
1kg baby zemiakov
3 PL olivového oleja
3 strúčiky cesnaku
½ vetvičky petržlenovej vňate
soľ a korenie podľa chuti
Zemiaky umyte a napichnite na špajdlu. V miske si zmiešajte pretlačený cesnak, soľ, korenie, olivový olej a nasekaný petržlen. Zemiaky položte na alobal a zalejte ich omáčkou. Alobal dobre zakrúťte, aby z neho nič nevytekalo a zvrchu ho popichajte vidličkou, aby unikala para. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečte 50 minút. 10 minút pred koncom pečenia zemiaky z alobalu odbaľte a nechajte ich opiecť na pekáči do chrumkava.
Budete potrebovať:
1 kg zemiakov
250g slaninky v plátkoch
petržlen a bazalku podľa chuti
soľ a korenie podľa chuti
Zemiaky uvarte v osolenej vode do polomäkka, potom ich zlejte. Na pekáči ich posypte nasekanými bylinkami, osoľte a okoreňte a jeden po druhom obaľujte v slaninke. Slaninu zafixujte pomocou špáradiel. Dajte ich piecť na pekáč vyložený alobalom a pečte asi 20 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
zdroj titulnej fotky: pixabay, sovkusom.ru (M)