Syrové polievky sú veľmi obľúbenou pochúťkou najmä vo Francúzsku. Niet sa čo čudovať, veď je to krajina, ktorá je svojimi syrmi preslávená po celom svete. Ak máte túto lahôdku tiež radi, nasledujúce recepty vás naučia, ako si ju pripraviť zakaždým inak. Voňavá, chutná a teplá polievka, ktorá zahreje a viete ju uvariť v rôznych variantoch. Nechajte sa inšpirovať.
Nie je to len syr, ktorý robí túto polievku tak výnimočne fantastickou. Starostlivo vyberané ingrediencie, ktoré sa k sebe skvele hodia vytvárajú kombináciu chutí, ktorej nebudete vedieť odolať. U nás si dá každý vždy aspoň dva taniere.
Budeme potrebovať:
500 g kuracích pŕs
2 litre vody
2 tavené syry
4 zemiaky
2 cibule
1 mrkva
2 bobkové listy
4 guľôčky čierneho korenia
1 polievková lyžica masla
soľ a čierne korenie podľa chuti
petržlenová vňať
Postup:
Kuracie prsia vložíme do hrnca, zalejem vodou a necháme variť. Ihneď po zovretí vody stiahneme plameň, prípadne pozberáme penu, ktorá vznikla. Pridáme nové korenie, bobkový list, zamiešame a varíme ďalej. Po približne 7 minútach pridáme zemiaky, ktoré sme si predtým nakrájali na menšie kocky. Po zemiakoch prichádza na rad na hrubo nastrúhaná mrkva, cibuľa (tá môže byť v celku), soľ a čierne korenie podľa chuti. Keď je mäso mäkšie, vyberte ho a nakrájajte na menšie kúsky. Zatiaľ nechajte zemiaky, aby sa dovarili. Potom k nim znova dajte nakrájané mäso a pridajte tavený syr a všetko dobre zamiešajte. na záver pridajte nakrájanú petržlenovú vňať a keď sa syr roztopí, môžete podávať.
Budeme potrebovať:
500 ml kuracieho vývaru
75 g syra
75 ml suchého bieleho vína
2 žĺtky
1 polievková lyžica hladkej múky
1 polievková lyžica masla
2 polievkové lyžice kyslej smotany
muškátový oriešok
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Najprv si rozpustíme maslo a následne k nemu pridáme lyžicu múky. Miešame rýchlo a dôkladne, potom zmes zalejeme kuracím vývarom a rozmiešame tak, aby v ňom neboli hrudky. Necháme variť. Pridáme soľ, čierne korenie a štipku muškátového orieška. Následne si v ďalšej nádobe rozšľaháme žĺtky a pridáme k nim kyslú smotanu a dobre premiešame. Do hrnca s kuracím vývarom pridáme biele víno a keď začne vývar vrieť, stiahneme plameň na minimum a pridáme zmes žĺtok a smotany. Pomocou kuchynskej metličky dôkladne miešame po dobu jednej minúty a následne polievku odstavíme zo sporáka. Pridáme k nej nastrúhaný syr a zamiešame. Polievku môžeme podávať s opečenou bagetou alebo chlebom.
Budeme potrebovať:
5 až 7 šampiňónov
2 tavené syry
200 g brokolice
2 až 3 zemiaky
1 mrkva
soľ a čierne korenie podľa chuti
1 polievková lyžica rastlinného oleja
trošku kôpru
Postup:
Najprv si očistíme a nakrájame huby a nastrúhame mrkvu. Šampiňóny následne krátko osmažíme na oleji a potom k nim pridáme mrkvu. V hrnci si zatiaľ pripravíme 1,5 litra vody, do ktorej dáme na menšie kúsky rozdelenú brokolicu a nakrájané zemiaky. Potom k nim pridáme zmes mrkvy a šampiňónov a dochutíme soľou a korením. Varíme približne 10 minút a po uplynutí tejto doby pridáme ešte tavený syr. Počkáme, kým sa úplne rozpustí, teda varíme približne ešte 5 minút. Polievku na záver posypeme kôprom a podávame s cesnakovými krutónmi.
Prajeme vám dobrú chuť!
(Jana L), sovkusom.ru