Kuracie mäso na obed poteší asi množstvo ľudí. Veď sa dá pripraviť na nesmierne množstvo spôsobov, pečie sa veľmi krátko a jedlo z neho vás nebude stáť veľa. Navyše neobsahuje veľa tuku, je dobrým zdrojom bielkovín a najviac ho ocenia ľudia, ktorí sa snažia schudnúť alebo sa venujú cvičeniu. Dnes vám ukážeme, ako si ho pripraviť veľmi jednoduchým spôsobom, ktorý vám nezaberie veľa času. Je to doslova príprava na pár sekúnd, takže to máte hotové raz-dva. Zvyšok práce odvedie vaša rúra a vy sa zatiaľ môžete venovať rodine, dohnať povinnosti alebo si vychutnať dobrú knihu či kávičku.
Tajomstvo prípravy tkvie v surovinách, ktoré tomuto mäsu dodajú neopakovateľnú chuť. Je to dokonalá harmónia chutí, takže sa takto pripravené kuracie prsia nemusíte báť ponúknuť ani tým najvyberanejším hosťom. Podávajte ho s ryžou, zemiakmi, zeleninovým šalátom alebo opečenými hriankami. Zakaždým chutí skvele, a pripravíte si ho len z piatich surovín!
4 kuracie prsia bez kosti a kože
1/2 šálky dijonskej horčice
1/4 šálky javorového sirupu (môžete nahradiť medom)
3 polievkové lyžice octu balsamico
zopár vetvičiek čerstvého rozmarínu
soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup je skutočne až smiešne jednoduchý. Úplne na začiatku si predhrejte rúru na 200 až 220 stupňov. Kuracie prsia dôkladne umyte a odstráňte z nich prípadné mastnejšie kúsky. Potom si pripravte zapekaciu misu (ideálne sklenenú) ale poslúži vám aj hlbší plech na pečenie či keramická misa. Kuracie prsia si naukladáme vedľa seba, respektíve z nich vytvoríme aj ďalšie poschodie. Skvelá správa je, že ich nemusíte nijako krájať, takže ušetríte čas. Prsia sa aj tak skvele prepečú.
Následne prsia osolíme a okoreníme podľa chuti, no radšej to so soľou nepreháňajte. Balsamico či dijonská horčica sú pomerne dosť slané, takže si dajte pozor, aby ste to náhodou neprehnali. Ak máte čas nazvyš, nakorenené prsia môžete odložiť asi na pol hodinu stranou, aby sa korenie dostalo do nich, no nie je to nutné. Pokračujeme s javorovým sirupom, ktorý im dodá zaujímavú sladkastú chuť, ktorá v kombinácii s ďalšími slanými zložkami rozohrá skutočnú gurmánsku symfóniu. Ak nemáte javorový sirup, nahraďte ho medom. Následne na prsia nakvapkáme ocot balsamico a poslednou vrstvou je dijonská horčica. Tú rozotrieme rovnomerne po ploche mäsa a potom už len naukladáme vetvičky rozmarínu.
Pečieme v rúre asi 30 až 45 minút, podľa toho, aké veľké sú kúsky mäsa. Ak chcete mäso na povrchu poriadne chrumkavé, posledné 2 až tri minútky ho dajte na rošt, ktorý je najbližšie zdroju tepla a trošku pridajte teplotu.
Podávajte s ľubovoľnou prílohou. Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj titulnej fotografie: youtube, Jana, thewhoot.com