Ak ste milovníkom kyslých strukovinových polievok, potom je klasická šošovicová určite na vrchole vášho rebríčku. Každý ju samozrejme pripravuje inak a ľudia sa najviac dohadujú o tom, či do polievky pridať sladkú alebo kyslú smotanu. S akou ju pripravujete vy?
Na polievku budeme potrebovať:
- údené mäso
- celé čierne korenie
- 3 bobkové listy
- 1 menšiu cibuľu
- šošovica
- 4 zemiaky
- údená klobása
- šľahačková smotana
- trošku múky
- soľ
- ocot
Postup:
- Do hrnca si dáme studenú vodu a pridáme údené mäso. Stačiť nám bude aj menší kúsok. Spolu s údeným varíme aj bobkové listy a celé korenie. Cibuľu tiež vyvaríme v celku.
- Keď je mäso po asi hodinke a pol uvarené, vyberieme ho, necháme vychladnúť a pokrájame. Do horúcej vody dáme premytú šošovicu, nakrájané zemiaky a dosolíme.
- Keď je šošovica uvarená do polomäkka, pridávame nakrájanú klobásku alebo párku. Keď je polievka uvarená, vlejeme do nej ešte zátrepku zo smotany a múky. Dochutíme, necháme zovrieť a podávame. Dobrú chuť.
Lucia M.