Ak by ste sa prihlásili do školy varenia a došlo by na omáčky, bešamel by bol jednoznačne kráľovnou medzi omáčkami. Jedná sa o základnú bielu omáčku, ktorú pripravujeme napríklad aj k lasagniam alebo k mäsu. Bešamel je rýchla a jednoduchá záležitosť a recept ovláda každá šikovná gazdinka po pamäti. Ak idete túto omáčku pripravovať po dlhšom čase, prinášame vám tento skvelý recept, ktorý vám určite pomôže.
2 lyžice masla
2 lyžice múky
11/4 hrnčeka teplého mlieka alebo smotany
soľ a korenie
trošku kari
trošku čili
strúhaný parmezán
Pripravíme si panvicu s hlbším dnom. Roztopíme v nej maslo a následne primiešame múku. Nezľaknite sa, hmota bude najskôr trošku hustá, no postupne zredne. Po čase budete vidieť malé bublinky, hmotu nechajte na najslabšom prevreť cca 2 minúty. Postupne pridávame teplé mlieko alebo smotanu a stále omáčku miešame, aby sa nám neurobili hrudky. Miešame asi 2 až 3 minúty. Na záver osolíme a okoreníme, pridáme trošku kari, čili a nastrúhaný parmezán. Ak chcete, môžete pridať aj šťavu z citróna a chute vyrovnať lyžicou medu. Dobrú chuť.
(Lucia M.)