Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo by ste chceli jesť ako posledné jedlo, ak by ste si mohli vybrať? Pre mňa by to boli jednoznačne špagety bolognese s čerstvými paradajkami, bazalkou a parmezánom. Tieto špagety sú obľúbené už naozaj po celom svete a ak ste boli niekedy v Taliansku, potom viete, že ich dostanete v každej reštaurácii. Existuje veľa receptov, niektoré sú komplikované, iné menej. Tento náš je expresný a preto verím, že poteší všetkých, ktorý potrebujú chutný obed alebo večeru a nechcú pri sporáku tráviť veľa času.
150 gramov špagiet
300 gramov čerstvých paradajok
1 PL masla
2 strúčiky cesnaku
trošku čili papričky
150 gramov mletého mäsa
1/2 lyžice sójovej omáčky
soľ a čerstvo namleté korenie
oregano
olivový olej
parmezán
Cestoviny si uvaríme al dente, aj keď ja tento krok nechávam až nakoniec, no ak chcete, môžete ich variť popri tom, ako budete pripravovať omáčku. Paradajky si najskôr sparíme v horúcej vode, kým im nepopuká kožka, ktorú olúpeme. Odstránime zrniečka a pokrájame ich na malé kúsky. Na panvicu si dáme roztopiť maslo a pridáme pretlačený cesnak. Na cesnaku orestujeme mleté msäso. Pridáme paradajky a necháme to celé vrieť na najmenšom ohni. Pridávame všetky koreniny a môžeme dať aj čerstvú bazalku, ktorá jedlu dodá potrebnú vôňu. Ak sa vám zdá omáčka riedka, môžete pridať paradajkový pretlak alebo lúpané paradajky z konzervy. Keď nám omáčka trošku zhustne, rovno do nej pridáme špagety. Na tanieri ich dochutíme parmezánom. Dobrú chuť.
Lucia M.