Rýchle plnené kapustové listy

(2 / 5)

Kto by nemiloval plnené kapustné listy? Šťavnaté mäso s ryžou, ktoré je starostlivo zabalené do listov kapusty je jedlom, ktoré všetci poznáme už z detstva. Nie vždy je však čas na zdĺhavú prípravu tejto dobroty. Tento recept je záchranou pre tých, ktorí si chcú pochutnať aj napriek nedostatku času. Uľahčíte si prácu, skrátite dobu prípravy a výsledok je lahodný rovnako, ako aj pri klasickom recepte. Pripravte si chutný obed alebo sýtu večeru pomocou nasledujúceho postupu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Šárka (@sarka_ma_deti) on

Mnoho jedál je naozaj fantastických, no od ich prípravy nás odrádza zložitá alebo príliš dlhá príprava. Nie vždy máme čas nazvyš a popri iných povinnostiach nie je priestor na dlhé varenie. Využite túto skvelú obmenu klasického jedla a určite nebudete ľutovať. Rýchly obed budete mať na stole takmer bez námahy.

Budeme potrebovať:

  • 1 kg kapusty
  • 180 g ryže
  • 1 cibuľa
  • 500 g bravčového mäsa (mleté)
  • 1 mrkva
  • 1 paprika
  • 800 ml paradajkového džúsu
  • 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
  • 3 polievkové lyžice kyslej smotany
  • čierne korenie podľa chuti
  • soľ podľa chuti
  • petržlenová vňať

Postup:

  • Ryžu umyjeme a dáme ju variť vo vode. Varíme ju kratšie ako zvyčajne, aby sme ju neuvarili úplne. Následne si pripravíme kapustu, ktorú si nakrájame a osolíme ju. Poriadne ju premiešame a následne si pripravíme ďalšiu zeleninu. Cibuľu si nakrájame na drobno a mrkvu na pásiky. Na rozohriatom slnečnicovom oleji následne smažíme cibuľu. Keď má sklovitý nádych, pridáme k nej mrkvu a pod pokrievkou chvíľu dusíme. Keď je mrkva a cibuľa hotová, pridáme k nim nakrájanú kapustu a dobre zamiešame. Potom si nakrájame sladkú papriku na menšie kúsky a pridáme ju ku kapuste. Petržlenovú vňať nakrájame na jemno a tiež vhodíme do hrnca s kapustou. Všetko znova dobre premiešame.
  • Zatiaľ si v ďalšej nádobe premiešame napoly uvarenú ryžu s mletým mäsom, soľou a čiernym korením. Miešame poriadne, aby bola celá zmes ochutená rovnomerne. Potom si pripravíme hlbší plech na pečenie s vysokými okrajmi. Plech vymastíme trochou oleja. Na jeho dno potom dáme polovicu zmesi kapusty so zeleninou. Na túto vrstvu nanesieme zmes z ryže a mäsa, ktorú sme si v mise vymiešali. Na vrstvu mäsa a ryže dáme zvyšnú kapustu a všetko pekne uhladíme.
  • Následne si pripravíme rýchlu omáčku tak, že v hrnci zmiešame paradajkový džús a kyslú smotanu a pomocou kuchynskej metličky to dobre vymiešame, aby sa nám nevytvorili hrudky. Keď je omáčka hotová, polejeme ňou vrstvu kapusty a takto pripravený pokrm dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov.
  • Pečieme prikryté alobalom asi 40 minút. Po uplynutí tohto času alobal odstránime a odkryté jedlo dopečieme ešte 10 minút. Následne krájame na menšie kúsky a môžeme podávať. Prajeme vám dobrú chuť!

Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x