Kto by nemiloval plnené kapustné listy? Šťavnaté mäso s ryžou, ktoré je starostlivo zabalené do listov kapusty je jedlom, ktoré všetci poznáme už z detstva. Nie vždy je však čas na zdĺhavú prípravu tejto dobroty. Tento recept je záchranou pre tých, ktorí si chcú pochutnať aj napriek nedostatku času. Uľahčíte si prácu, skrátite dobu prípravy a výsledok je lahodný rovnako, ako aj pri klasickom recepte. Pripravte si chutný obed alebo sýtu večeru pomocou nasledujúceho postupu.
Mnoho jedál je naozaj fantastických, no od ich prípravy nás odrádza zložitá alebo príliš dlhá príprava. Nie vždy máme čas nazvyš a popri iných povinnostiach nie je priestor na dlhé varenie. Využite túto skvelú obmenu klasického jedla a určite nebudete ľutovať. Rýchly obed budete mať na stole takmer bez námahy.
- 1 kg kapusty
- 180 g ryže
- 1 cibuľa
- 500 g bravčového mäsa (mleté)
- 1 mrkva
- 1 paprika
- 800 ml paradajkového džúsu
- 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
- 3 polievkové lyžice kyslej smotany
- čierne korenie podľa chuti
- soľ podľa chuti
- petržlenová vňať
Postup:
- Ryžu umyjeme a dáme ju variť vo vode. Varíme ju kratšie ako zvyčajne, aby sme ju neuvarili úplne. Následne si pripravíme kapustu, ktorú si nakrájame a osolíme ju. Poriadne ju premiešame a následne si pripravíme ďalšiu zeleninu. Cibuľu si nakrájame na drobno a mrkvu na pásiky. Na rozohriatom slnečnicovom oleji následne smažíme cibuľu. Keď má sklovitý nádych, pridáme k nej mrkvu a pod pokrievkou chvíľu dusíme. Keď je mrkva a cibuľa hotová, pridáme k nim nakrájanú kapustu a dobre zamiešame. Potom si nakrájame sladkú papriku na menšie kúsky a pridáme ju ku kapuste. Petržlenovú vňať nakrájame na jemno a tiež vhodíme do hrnca s kapustou. Všetko znova dobre premiešame.
- Zatiaľ si v ďalšej nádobe premiešame napoly uvarenú ryžu s mletým mäsom, soľou a čiernym korením. Miešame poriadne, aby bola celá zmes ochutená rovnomerne. Potom si pripravíme hlbší plech na pečenie s vysokými okrajmi. Plech vymastíme trochou oleja. Na jeho dno potom dáme polovicu zmesi kapusty so zeleninou. Na túto vrstvu nanesieme zmes z ryže a mäsa, ktorú sme si v mise vymiešali. Na vrstvu mäsa a ryže dáme zvyšnú kapustu a všetko pekne uhladíme.
- Následne si pripravíme rýchlu omáčku tak, že v hrnci zmiešame paradajkový džús a kyslú smotanu a pomocou kuchynskej metličky to dobre vymiešame, aby sa nám nevytvorili hrudky. Keď je omáčka hotová, polejeme ňou vrstvu kapusty a takto pripravený pokrm dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov.
- Pečieme prikryté alobalom asi 40 minút. Po uplynutí tohto času alobal odstránime a odkryté jedlo dopečieme ešte 10 minút. Následne krájame na menšie kúsky a môžeme podávať. Prajeme vám dobrú chuť!
Lucia M.