Rizoto nie je len spomienka na školské jedálne. Ak si ho navaríte doma, pridáte obľúbenú zeleninku a mäso, máte o večeru alebo o rýchly obed postarané. Jednoduché, rýchle a chutné jedlo, ktoré poteší každého.
Na rizoto so zeleninou budeme potrebovať:
- 150 gramov bravčového (alebo kuracieho) mäsa
- 20 gramov masla
- 1 dl bieleho suchého vína
- menšia cibuľka
- 2 strúčiky cesnaku
- mrazená zelenina
- ryža
- syr
- soľ a korenie
Postup:
- Cibuľku si s cesnakom speníme na masle a pridáme nakrájané mäso. Podlejeme troškou vody, ochutíme soľou a korením a podlejeme vínom. Teplotu zvýšime a necháme, aby sa víno vyparilo. Potom dusíme ešte asi 20 minút pod pokrievkou.
- Medzitým si môžeme uvariť ryžu a k nej pridať mrazenú alebo aj čerstvú zeleninu a celé to môžete trošku predvariť, no pozor, aby ste ryžu nerozvarili. Aj preto ju môžete vypnúť skôr a dovariť v hrnci so zeleninou.
- Na záver ryžu so zeleninou primiešame k mäsu a necháme ešte dôjsť asi 2 minútky. Podávame s kyslými uhorkami alebo cviklou, posypané nastrúhaným syrom. Dobrú chuť.
Lucia M.