Recept na domáci „veka“ chlieb

(4 / 5)

Veka chlieb je niečo, čo si mnohí z nás pamätajú aj z detstva, no tento chlebík používame aj dnes, na prípravu rôznych chlebíčkov na oslavy. Je to klasický biely toastový chlebík, ktorý ľahko nájdete vo všetkých obchodoch. Načo ale kupovať, keď môžete pripraviť? Tento vynikajúci recept sme našli v skupine Recepty a návody na pečení cukrovinek a nevieme si ho vynachváliť. Veku si môžete doma upiecť aj vy.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Slané dobroty u Berušky (@slanedobrotyuberusky) on

Na veka chlieb budeme potrebovať:

  • 1 kg hladkej múky
  • 40 gramov droždia
  • 40 gramov cukru
  • 1 ČL soli
  • 6 PL oleja
  • 0,5 litra mlieka

Postup:

  • Suroviny na cesto si dobre vymiešame a necháme vykysnúť asi na 45 minút pod utierkou. Následne cesto prenesieme na dosku a porozdeľujeme na bochníky, ktoré ešte necháme postáť 15 minút.
  • Následne si z každého vyvaľkáme placku, ktorú zrolujeme a necháme v podobe bochníku ešte dokysnúť na plechu. Ten si môžeme vymastiť a bochníky potrieme vajíčkom a môžeme trošku aj vodou. Dáme ich piecť na 25 minút pri teplote asi 180-190 stupňov. Potom keď veka vychladne, môžeme nakrájať a pripraviť skvelé chlebíčky. Dobrú chuť.

TIP: Z tohto cesta pripravíte aj obyčajné rožky, ktoré sa ideálne hodia na raňajky. Stačí, keď urobíte viac bochníkov, ktoré vyvaľkáte a zrolujete do tvaru rožkov.

Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x