Plnené vianočné oriešky

Loading...
(3.6 / 5)

Krehké oriešky s lahodným krémom neodmysliteľne patria k Vianociam. S orieškovým či nutelovým krémom, plnené džemom a máčané v čokoláde? Každá z nás má overený recept, ako túto sladkú pochúťku pripraviť. Občas však nezaškodí skúsiť aj iný recept, ktorý oživí tradičné vianočné pečenie. Čo poviete na kakaové oriešky s chutným mandľovým krémom? 

Receptov na tradičné sviatočné pochúťky nie je nikdy dosť. Rovnaký zákusok alebo pečivo tak môžete obmieňať na množstvo spôsobov bez toho, aby ste prišli o tradičné dobroty. Vďaka nasledujúcemu receptu si môžete pripraviť krehké oriešky, ktoré sa priam rozpadávajú v ústach. Plnené sú mandľovým krémom, ktorý môžete využiť aj pri plnení iných pochúťok.

Budeme potrebovať:

Na cesto

  • 450 g hladkej múky
  • 300 g masla
  • 220 g práškového cukru
  • 150 g mletých orechov (vlašských)
  • 2 polievkové lyžice kakaa

Na krém

  • 200 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 100 g mletých orechov (vlašské)
  • 15 až 20 ml mandľovej arómy
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 200 ml mlieka
  • 2 čajové lyžičky hladkej múky
  • 2 žĺtky

Postup:

  • Najprv si pripravíme cesto na oriešky. Vo väčšej mise si zmiešame preosiatu múku s cukrom, ku ktorej pridáme kakao. Následne k sypkým surovinám pridáme mleté vlašské orechy a všetko dobre premiešame. Na záver pridáme zmäknuté a na menšie kúsky nakrájané maslo a zmes miešame, pokiaľ nevymiesime hutné cesto.
  • Z cesta si následne odoberáme malé množstvo, ktoré natlačíme do vopred pripravených formičiek. Formičky nemusíme nijako vymastiť olejom ani maslom. Oriešky na povrchu neuhladíme ale urobíme malinkú jamku, kde nám lepšie vojde krém.
  • Keď máme všetky formičky naplnené a uložené na plechu na pečenie (dnes však zoženiete aj celý plech s jamkami na oriešky) necháme ich piecť v rúre vyhriatej na 190 stupňov asi 15 až 17 minút. Po upečení ich nevyklápame ale necháme ich najprv vychladnúť. Potom vypadnú oriešky veľmi ľahko.
  • Lahodný krém si pripravíme veľmi jednoducho. Najprv si zmiešame maslo, ktoré sme nechali zmäknúť pri izbovej teplote s práškovým cukrom a mletými orechmi.
  • K týmto surovinám tiež pridáme manľovú arómu a dobre vymiešanú hmotu dáme zatiaľ bokom. V hrnci na miernom plameni miešame mlieko s hladkou múkou, do ktorého pridáme vanilkový cukor. Do mlieka dáme i dva žĺtky a keď je zmes hustá, stiahneme ju zo sporáka a počkáme, kým vychladne.
  • Keď už nie je horúca, začneme ju pomaly zmiešavať s maslovou zmesou, a pomocou mixéra vytvoríme lahodný krém. Oriešky následne plníme krémom pomocou cukrárenského vrecka. Najlepšie je nechať hotové oriešky aspoň deň postáť, aby lepšie zmäkli.

zdroj titulnej fotky: instagram,  Jana, nosalty.hu

Chutil ti tento recept?

komentárov

x