Au revoir, Paríž! Bolo tu úžasne, no je čas sa vrátiť domov do reality a na sladké croissanty, makarónky a bagety len spomínať. Čo som si však z Francúzska priniesla, je tento skvelý a jedinečný recept. Kuracie mäso vo všeobecnosti pripravujeme asi najčastejšie. Ak už neviete, na aký spôsob ho rodine pripraviť, vyskúšajte túto pravú francúzsku verziu. Verím, že vám zachutí. Skvelé je, že kuracie stehná sa pečú spolu so zemiakmi a aj omáčkou, takže pri troche šikovnosti veľa riadu nezašpiníte.
Na kuracie stehná a zemiaky:
6 kuracích stehienok
1 lyžica talianskeho korenia
soľ a korenie
3 lyžice masla
3 hrnčeky nasekaného baby špenátu
500 gramov zemiakov nakrájaných na kocky
petržlenová vňaťka
Na omáčku:
50 gramov masla
4 strúčiky cesnaku
2 lyžice hladkej múky
1 hrnček vývaru (môže byť aj voda)
1 lyžička sušeného tymiánu
1/2 lyžičky sušenej bazalky
1/2 hrnčeka smotany na šľahanie
1/2 hrnčeka nastrúhaného parmezánu
soľ a korenie
Najskôr si predhrejeme rúru na 200 stupňov Celzia a pripravíme si zapekaciu jánsku misu, ktorú vymastíme maslom, olejom alebo masťou. Očistíme si zemiaky a umyjeme kuracie stehná, olúpeme a pretlačíme si cesnak a nastrúhame si parmezán. Môžeme pristúpiť k samotnému vareniu. Kuracie stehná si osušíme, osolíme a nakoreníme ich. Na panvici si rozpustíme maslo a pridáme kuracie stehná smerom kožou dole. Každý kúsok orestujeme a dáme na tanier.
Na panvicu pridáme ostávajúce maslo a pridáme špenát, aby sa nám trochu podusil. Taktiež ho dáme bokom. Do panvice pridáme pretlačený cesnak, a ak treba, ešte aj trošku masla. Restujeme a pridáme trošku múky. Prilejeme vývar a pridáme tymián a bazalku. Na záver prilejeme smotanu a prisypeme parmezán. Omáčka nám trochu zhustne, a ak je potreba, trochu dochutíme soľou a korením. Pripravíme si jánsku misu, do ktorej vložíme kuracie stehná, zemiaky, špenát a celé to zalejeme omáčkou. Kura pečieme približne 25 až 30 minút. Na záver môžeme dozdobiť petržlenovou vňaťou a podávame. Dobrú chuť.
(Lucia M.), damndelicious.net