Máte radi zeleninu? Potom si tento recept určite zamilujete. Pre vegetariánov nie je, no tí si môžu pripraviť variantu bez mäsa a ako plnku zvoliť niečo so syrom a smotanou. Zelenina nemusí byť len nudná a zdravá. Dá sa pripraviť aj takto fantasticky.
1 kg mletého bravčového mäsa
100 až 150 gramov ryže
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
koreniny podľa chuti (mletá paprika, čierne korenie, sušené bylinky)
2 baklažány
3 väčšie paradajky
kyslú smotanu
paradajkový pretlak
250 ml vody
2 PL olivového oleja
Ryžu si najskôr predvaríme v osolenej vode. Dáme jej asi 7-10 minút, potom scedíme. Cesnak s cibuľou si rozmixujeme na kašu a pridáme k nim koreniny, mleté mäso a ryžu. Vytvoríme si tak mäsovú plnku. Baklažán a paradajky si nakrájame na kolieska. Plnku si rozdelíme na dve časti. Jednou polovicou si v mise naplníme paradajky a baklažán. Robíme to tak, že medzi každé koliesko dáme trochu plnky. Celé to môžeme ešte osoliť a okoreniť.
Druhú polovicu plnky si zmiešame s kyslou smotanou, pretlakom a pridáme napríklad sušené bylinky. Premiešame, ak je potrebné, pridáme trochu vody. Vznikne nám omáčka, ktorou celú zeleninu ešte zalejeme. Pečieme na 250 stupňoch asi 30 minút a potom ešte odokryté na 200 stupňoch asi ďalších 20 minút. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.
Zeleninu môžete plniť ako len chcete. Baklažány pokojne vydlabte a naplňte mäsovou plnkou. Paradajky môžete vymeniť za papriky a naplniť ich klasicky ako pri plnenej paprike. Kreativite sa medze nekladú.