Najlepšie francúzske zemiaky

Loading...
(0 / 5)

Francúzske zemiaky sasíce volajú francúzske, no s Francúzskom nemajú nič spoločné. U nás sa tešia mimoriadnej obľúbe a aby sme ich trochu vylepšili, namiesto klasického syra sme do nich dali camembert, ktorý je naozaj veľmi obľúbený. V každej domácnosti sa síce pripravujú inak, my ich pripravujeme takto.

Budeme potrebovať:

  • 800 g nových zemiakov
  • 250 g anglickej slaniny (alebo klobásy)
  • 350 g syra camembert
  • 1 kyslá smotana (alebo šľahačková)
  • 50 g masla
  • 3 uvarené vajíčka natvrdo
  • soľ
  • korenie

Postup prípravy:

  • Zemiaky si uvaríme v šupke do mäkka. Nezabudneme osoliť vodu. Scedíme, necháme vychladnúť a potom ich nakrájame na rovnomerné plátky, na hrúbku približne 1,5 cm. Syr a slaninu nakrájame na plátky tiež. Ak chceme, pridáme ak klobásku nakrájanú na kolieska, prípadne kto má rád, pridať môže aj mäso.
  • Väčšiu zapekaciu misu alebo pekáč si vymastíme maslom a na dno začneme ukladať plátky zemiakov. Tie osolíme a okoreníme. Dáme vrstvu slaninky alebo klobásy a poukladáme nakrájaný camembert.
  • Vajíčko uvarené natvrdo nakrájame a tiež navrstvíme. Celé to zalejeme zmesou rozšľahaného vajíčka s kyslou smotanou, ktorú sme si okorenili a osolili. Vložíme do rúry a pečieme asi 20 minút. Zemiačky aj syr musia byť zlatisté. Najlepšie sú podávané s polosuchým bielym vínom. Prajeme dobrú chuť.
Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x