Francúzske zemiaky sasíce volajú francúzske, no s Francúzskom nemajú nič spoločné. U nás sa tešia mimoriadnej obľúbe a aby sme ich trochu vylepšili, namiesto klasického syra sme do nich dali camembert, ktorý je naozaj veľmi obľúbený. V každej domácnosti sa síce pripravujú inak, my ich pripravujeme takto.
Budeme potrebovať:
- 800 g nových zemiakov
- 250 g anglickej slaniny (alebo klobásy)
- 350 g syra camembert
- 1 kyslá smotana (alebo šľahačková)
- 50 g masla
- 3 uvarené vajíčka natvrdo
- soľ
- korenie
Postup prípravy:
- Zemiaky si uvaríme v šupke do mäkka. Nezabudneme osoliť vodu. Scedíme, necháme vychladnúť a potom ich nakrájame na rovnomerné plátky, na hrúbku približne 1,5 cm. Syr a slaninu nakrájame na plátky tiež. Ak chceme, pridáme ak klobásku nakrájanú na kolieska, prípadne kto má rád, pridať môže aj mäso.
- Väčšiu zapekaciu misu alebo pekáč si vymastíme maslom a na dno začneme ukladať plátky zemiakov. Tie osolíme a okoreníme. Dáme vrstvu slaninky alebo klobásy a poukladáme nakrájaný camembert.
- Vajíčko uvarené natvrdo nakrájame a tiež navrstvíme. Celé to zalejeme zmesou rozšľahaného vajíčka s kyslou smotanou, ktorú sme si okorenili a osolili. Vložíme do rúry a pečieme asi 20 minút. Zemiačky aj syr musia byť zlatisté. Najlepšie sú podávané s polosuchým bielym vínom. Prajeme dobrú chuť.