Vedeli ste o tom, že v Thajsku a Číne platí príslovie, ktoré hovorí o tom, že ak nejaké jedlo neobsahuje ryžu, tak to v tej rodine pokazí šťastie na celý týždeň? U nás síce takéto príslovie neplatí, a tiež v našom podnebí nie sú úplne ideálne podmienky pre pestovanie ryže, no napriek tomu ryža zaujala dôležité miesto v našich jedálnych lístkoch.
Ryža má veľmi jednoduchý proces prípravy a zároveň je veľmi sýta. Preto ju môžeme považovať za ideálnu a plnohodnotnú prílohu k obedu. Tento recept spája chuť jemného mäsa s ryžou, zeleninou a aromatického korenia.
Na morčacie mäso na smotane s ryžou budeme potrebovať:
Morčacie mäso na smotane s ryžou uvaríme nasledovne:
Pripravíme si hlbšiu panvicu, do ktorej vlejeme olivový olej a zohrievame. Medzitým si nakrájame jarnú, alebo obyčajnú cibuľku na malé kocky a pridáme ich do zohriateho oleja. Pražíme dozlatista.
Potom dáme do hrnca variť vodu na ryžu. K ryži pridáme štipku soli. Na ryžu používam meradlo: k 1 šálke ryže, 2 šálky vody.
Následne si morčacie, alebo kuracie mäsko nakrájame na malé kúsky. Po dopražení cibuľky na oleji môžeme pridať do panvice mäso. Tiež opražíme do biela, aby mäso zmäklo. Môžeme pridať štipku kari korenia, štipku kurkumy, štipku soli a štipku čierneho korenia. Najskôr radšej použite menej korenín, a v prípade ich nedostatku doplníme počas prípravy. Znovu trochu posmažíme.
Do panvice pridáme zeleninu. Ak používate čerstvú, tak si ju môžete pridať aj skôr a smažiť, aby trošku zmäkla tiež. Následne podlejeme ingrediencie v panvici smotanou na šľahanie a privádzame do varu.
Ak sa vám zdá málo dochutené, tak ešte pridáme koreniny, alebo soľ. Dobrú chuť.