Maďarský guláš je medzi mnohými veľmi obľúbený a pochutia si na ňom aj tí najväčší gurmáni. Dokonalá vôňa, ktorá sa nesie kuchyňou vás určite zláka. Spojenie papriky, mrkvy a mäsa je vynikajúce a ak neviete, čo navariť rodine, toto je možno skvelý tip. Pripravte si tradičný maďarský guláš podľa nášho overeného receptu.
1 kg bravčového mäsa
100 gramov slaniny
1 cibuľa
2 mrkvy
1 paprika
2 PL oleja
mletá paprika sladká aj štipľavá
čierne mleté korenie (prípadne celé korenie)
čili paprička
3 strúčiky cesnaku
1 liter vývaru
2 PL sójovej omáčky
2 bobkové listy
2 PL paradajkového pretlaku
2 PL masla
2 PL múky
Mäso si nakrájame na menšie kocky spolu so slaninou a očistenou zeleninou. Cibuľu pokrájame najemno a opražíme ju spolu so slaninou na oleji, kým nepustí šťavu a nechytí farbu. Pridáme ešte trošku oleja ak je potrebné a do hrnca pridáme nakrájanú mrkvu a papriku. V samostatnom hrnci si z každej strany opražíme mäso. Ochutíme koreninami a pridáme do hrnca so zeleninou. Tu môžeme celý guláš podliať vínom, no tento krok môžeme aj vynechať. Do hrnca pridávame postupne prelisovaný cesnak, zalejeme horúcim vývarom a varíme pod pokrievkou asi 20 minút.
Následne pridáme bobkový list, sójovú omáčku, koreniny a varíme asi hodinu a pol za občasného miešania. Až na konci pridávame paradajkový pretlak a zápražku. Podávame s maslovými haluškami, cestovinami, ryžou ale aj so zemiakmi chutí vynikajúco. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.