Kuracie prsia s pečenou zeleninou

(4 / 5)

Niet väčšej radosti, ako keď sa vám podarí na balkóne vypestovať prvé sladké paradajky. Mnoho ľudí totiž nemá príležitosť vo veľkom pestovať na záhradkách. Vtedy nás naozaj potešia bylinky v črepníkoch alebo kríčkové paradajky či kôstka z avokáda, ktorá sa chytila a začala rásť. To, že nemáte záhradu však neznamená, že sa ku kvalitným potravinám neviete dostať inou cestou.

Foto: Matúš Mikuláši

Ak vás už nebaví kupovať si zeleninu z tých najbláznivejších častí sveta, keď žijeme na Slovensku, kde dokážeme vypestovať rovnaké jablká, kapustu či hrášok, máme pre vás skvelý tip. Tým sú práve „bedničkári“ zo Sveta bedničiek. Aký je ich príbeh? Je to tým ľudí, ktorí sú zvyknutí už od detstva na dopestovanú úrodu zo záhrad. Vyjadrujú tak lásku k prírode a hodnotám, úctu lokálnym pestovateľom a na váš stôl môžu priniesť naozaj kvalitnú zeleninu, ovocie, ale aj mäso, syry, vajíčka, maslo a iné produkty.

Aj my sme chceli zistiť, či je zelenina zo záhrady a mäso od farmára naozaj také skvelé. Preto sme v dnešnom recepte použili len produkty od slovenských dodávateľov. Mäso z farmy RAB Semerovo pochádza z kurčiat, ktoré sú chované v certifikovanom welfare chove v bezstresových podmienkach a sú kŕmené výlučne zrnom, ktoré si farma dopestuje priamo na jej vlastných poliach. Mäso bez rastových hormónov a antibiotík. Navarili sme úžasný obed, ktorý môžete podľa nášho receptu vyskúšať aj vy. Toto je náš výsledok.

Kuracie prsia s pečenými batátmi a tekvicou s holandskou omáčkou a zeleninovo-quinoovým šalátom

Foto: Matúš Mikuláši

Budeme potrebovať:

Na holandskú omáčku

  • 3 vajíčka
  • 150 gramov masla
  • citrón
  • 1 PL octu

Na šalát

  • asi polovica balenia quinoy
  • 2 pomaranče
  • cherry paradajky strapec
  • fialová mrkva asi 5 ks
  • kozí syr (asi 100 gramov)
  • čili papričky podľa chuti
  • poľníček
  • olivový olej

Na pečenú zeleninu

  • hokkaido tekvica menšia
  • batáty asi 5 ks

Postup:

Kuracie prsia si očistíme a posypeme soľou a čiernym korením. Môžeme pridať trošku citrónovej šťavy a medu, necháme ich marinovať v chladničke. Medzitým si očistíme batáty, tekvicu a fialovú mrkvu, všetko nakrájame na menšie kúsky.

Foto: Matúš Mikuláši

Bataty spolu s tekvicou si uložíme na plech, osolíme, okoreníme, pridáme tymián, nastrúhanú citrónovú kôru a čili. Premiešame a dáme piecť do vyhriatej rúry. Zeleninu pečieme pri teplote 190 stupňov asi 25 minút, občas prekontrolujeme, premiešame, aby sa upiekla rovnomerne.

Foto: Matúš Mikuláši

Mrvu si restujeme v hrnci na cesnaku a na masle. Tiež môžeme pridať trochu čili, aby bola pikantnejšia. Necháme ju podusiť asi 10 minút, aby bola stále trochu chrumkavá. Potom začneme pripravovať quinou. Pripravujeme ju v pomere 1:2 a to znamená, že ju zalejeme 2 hrnčekmi vriacej vody. Varíme ju na miernom ohni asi 15 minút pod pokrievkou a na posledných 5 minút ju odstavíme a necháme dôjsť.

Foto: Matúš Mikuláši

Teraz je čas na kuracie prsia. Sprudka ich orestujeme na masle z každej strany a necháme ich dusiť asi 15 minút, záleží aj od toho, na akú hrúbku ste ich nakrájali. Steaky potrebujú o pár minút dlhšiu dobu prípravy, aby bolo mäso urobené. Výpek nevylievame, necháme si ho na pokvapkanie quinoy.

Keď máme surovín v procese varenia, prichádzame k poslednému kroku a tým je holandská omáčka. Pripravíme si ju tak, že nad parou rozmiešame žĺtka, pridáme ocot a citrónovú šťavu, potom postupne po častiach roztopené maslo a stále miešame. Na záver ju už len ochutnáme a pridáme soľ a mleté korenie.

Foto: Matúš Mikuláši

V miske ešte premiešame poľníček, nakrájané strapcové paradajky a kúsky pomaranča. Prelejeme citrónovou šťavou a pridáme aj kúsky kozieho syra a pokvapkáme olivovým olejom. Potom stačí už len všetko pekne naservírovať na tanier.

Foto: Matúš Mikuláši

Ako prvý uložíme šalát, pridáme uvarenú quinou, restovanú mrkvu, pečenú zeleninku a na záver kuracie mäsko, ktoré ešte prelejeme omáčkou.

Foto: Matúš Mikuláši

Skvelý slávnostnejší obed, ktorý je stále plný vitamínov, je zdravý a vhodný napríklad aj keď dbáte o zdravé stravovanie. V lete počas grilovačiek je toto skvelá alternatíva, ak chcete jedlo trochu ozvláštniť. Všetku zeleninu koniec koncov môžete pripraviť na grile, takisto aj mäso a holandská omáčka sa môže podávať aj zastudena, takže si ju môžete pripraviť deň vopred. A na čo určite nezabúdajte je geniálne spojenie chutí. V našom prípade je to rokmi overená kombinácia citrónovej šťavy a kôry, čili a medu. Dobrú chuť.

Za suroviny ďakujeme Svetu bedničiek, ktorí sponzorovali tento článok.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x