Kuracie prsia s pečenou zeleninou

Loading...
(4 / 5)

Niet väčšej radosti, ako keď sa vám podarí na balkóne vypestovať prvé sladké paradajky. Mnoho ľudí totiž nemá príležitosť vo veľkom pestovať na záhradkách. Vtedy nás naozaj potešia bylinky v črepníkoch alebo kríčkové paradajky či kôstka z avokáda, ktorá sa chytila a začala rásť. To, že nemáte záhradu však neznamená, že sa ku kvalitným potravinám neviete dostať inou cestou.

Foto: Matúš Mikuláši

Ak vás už nebaví kupovať si zeleninu z tých najbláznivejších častí sveta, keď žijeme na Slovensku, kde dokážeme vypestovať rovnaké jablká, kapustu či hrášok, máme pre vás skvelý tip. Tým sú práve „bedničkári“ z Farmove Aký je ich príbeh? Je to tým ľudí, ktorí sú zvyknutí už od detstva na dopestovanú úrodu zo záhrad. Vyjadrujú tak lásku k prírode a hodnotám, úctu lokálnym pestovateľom a na váš stôl môžu priniesť naozaj kvalitnú zeleninu, ovocie, ale aj mäso, syry, vajíčka, maslo a iné produkty.

Aj my sme chceli zistiť, či je zelenina zo záhrady a mäso od farmára naozaj také skvelé. Preto sme v dnešnom recepte použili len produkty od slovenských dodávateľov. Mäso z farmy RAB Semerovo pochádza z kurčiat, ktoré sú chované v certifikovanom welfare chove v bezstresových podmienkach a sú kŕmené výlučne zrnom, ktoré si farma dopestuje priamo na jej vlastných poliach. Mäso bez rastových hormónov a antibiotík. Navarili sme úžasný obed, ktorý môžete podľa nášho receptu vyskúšať aj vy. Toto je náš výsledok.

Kuracie prsia s pečenými batátmi a tekvicou s holandskou omáčkou a zeleninovo-quinoovým šalátom

Foto: Matúš Mikuláši

Budeme potrebovať:

Na holandskú omáčku

  • 3 vajíčka
  • 150 gramov masla
  • citrón
  • 1 PL octu

Na šalát

  • asi polovica balenia quinoy
  • 2 pomaranče
  • cherry paradajky strapec
  • fialová mrkva asi 5 ks
  • kozí syr (asi 100 gramov)
  • čili papričky podľa chuti
  • poľníček
  • olivový olej

Na pečenú zeleninu

  • hokkaido tekvica menšia
  • batáty asi 5 ks

Postup:

Kuracie prsia si očistíme a posypeme soľou a čiernym korením. Môžeme pridať trošku citrónovej šťavy a medu, necháme ich marinovať v chladničke. Medzitým si očistíme batáty, tekvicu a fialovú mrkvu, všetko nakrájame na menšie kúsky.

Foto: Matúš Mikuláši

Bataty spolu s tekvicou si uložíme na plech, osolíme, okoreníme, pridáme tymián, nastrúhanú citrónovú kôru a čili. Premiešame a dáme piecť do vyhriatej rúry. Zeleninu pečieme pri teplote 190 stupňov asi 25 minút, občas prekontrolujeme, premiešame, aby sa upiekla rovnomerne.

Foto: Matúš Mikuláši

Mrvu si restujeme v hrnci na cesnaku a na masle. Tiež môžeme pridať trochu čili, aby bola pikantnejšia. Necháme ju podusiť asi 10 minút, aby bola stále trochu chrumkavá. Potom začneme pripravovať quinou. Pripravujeme ju v pomere 1:2 a to znamená, že ju zalejeme 2 hrnčekmi vriacej vody. Varíme ju na miernom ohni asi 15 minút pod pokrievkou a na posledných 5 minút ju odstavíme a necháme dôjsť.

Foto: Matúš Mikuláši

Teraz je čas na kuracie prsia. Sprudka ich orestujeme na masle z každej strany a necháme ich dusiť asi 15 minút, záleží aj od toho, na akú hrúbku ste ich nakrájali. Steaky potrebujú o pár minút dlhšiu dobu prípravy, aby bolo mäso urobené. Výpek nevylievame, necháme si ho na pokvapkanie quinoy.

Keď máme surovín v procese varenia, prichádzame k poslednému kroku a tým je holandská omáčka. Pripravíme si ju tak, že nad parou rozmiešame žĺtka, pridáme ocot a citrónovú šťavu, potom postupne po častiach roztopené maslo a stále miešame. Na záver ju už len ochutnáme a pridáme soľ a mleté korenie.

Foto: Matúš Mikuláši

V miske ešte premiešame poľníček, nakrájané strapcové paradajky a kúsky pomaranča. Prelejeme citrónovou šťavou a pridáme aj kúsky kozieho syra a pokvapkáme olivovým olejom. Potom stačí už len všetko pekne naservírovať na tanier.

Foto: Matúš Mikuláši

Ako prvý uložíme šalát, pridáme uvarenú quinou, restovanú mrkvu, pečenú zeleninku a na záver kuracie mäsko, ktoré ešte prelejeme omáčkou.

Foto: Matúš Mikuláši

Skvelý slávnostnejší obed, ktorý je stále plný vitamínov, je zdravý a vhodný napríklad aj keď dbáte o zdravé stravovanie. V lete počas grilovačiek je toto skvelá alternatíva, ak chcete jedlo trochu ozvláštniť. Všetku zeleninu koniec koncov môžete pripraviť na grile, takisto aj mäso a holandská omáčka sa môže podávať aj zastudena, takže si ju môžete pripraviť deň vopred. A na čo určite nezabúdajte je geniálne spojenie chutí. V našom prípade je to rokmi overená kombinácia citrónovej šťavy a kôry, čili a medu. Dobrú chuť.

Za suroviny ďakujeme Farmove, ktorí sponzorovali tento článok.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x