Sladkokyslá brusnicová omáčka sa nepodáva len k hovädziemu mäsu, či na sviečkovú. Američania si ju na Deň vďakyvzdania pripravujú s morkou. K hydine sa hodí ako stvorená a preto si môžeme dopriať jej dostupnejšiu variantu s kuracím mäskom.
500g kuracích pŕs
3 strúčiky cesnaku
½ ČL mletej papriky
1 PL horčice
½ ČL provensálskych byliniek
200g brusníc
1 PL medu
1 PL škrobu
250ml vody
soľ podľa chuti
3 PL olivového oleja
Ako prvé si pripravte marinádu na mäso. V miske zmiešajte horčicu, pretlačený cesnak, provensálske bylinky, soľ, papriku a olivový olej. Mäso umyte a očistite, osušte a nakrájajte na rovnomerné filety. Namočte ho do marinády a nechajte v chladničke odstáť aspoň 1-2 hodiny. Potom dajte marinované mäso do vymasteného pekáča a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 30-40 minút.
Brusnice môžete použiť aj zmrazené, no pred prípravou si ich nechajte celkom rozmraziť. Pomixujte ich v mixéri na kašu a dajte do hrnčeka prevrieť. Pridajte 200ml vody a opäť nechajte prevrieť. V zvyšných 50ml vody rozrobte škrob a pomaly ho vylejte do bublajúcej brusnicovej omáčky. Pridajte trochu soli a med. Omáčka je hotová, už ju len naliať na upečené mäsko. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)