Hovorí sa, že Napoleon nemal rád kuracie mäso. Raz sa do jeho kuchyne dostal kuchár, ktorému o tom akosi zabudli povedať. Imperátorovi pripravil kuracie na hubách. Ten keď to zbadal, takmer vyhodil tanier do vzduchu, no je manželka ho presvedčila, aby aspoň ochutnal a nebol na kuchára taký tvrdý.
Výsledkom bolo, že kuracie frikasé Napoleonovi zachutilo tak, že ho v jeho dome podávali pravidelne. Frikasé je pritom len starý a jednoduchý recept, ktorý sa prípravou podobá gulášu z králika, alebo hovädziny. Výsledok vám bude chutiť prinajmenšom tak, ako Bonapartemu.
Kuracie prsia umyte a nakrájajte na tenšie pásiky, osoľte a okoreňte. Cesnak pretlačte do mäsa, nasekajte trochu petržlenovej vňate a dobre premiešajte. Na záver do misky s mäsom pridajte kyslú smotanu a opäť dobre premiešajte. Nechajte odstáť v smotanovej marináde približne hodinu.
Medzitým si očistite šampiňóny a nakrájajte ich na kocky. To isté urobte s paprikou, ibaže z nej nezabudnite odstrániť semiačka. Papriku môžete použiť červenú alebo zelenú, podľa toho, ktorú máte radšej.
Na panvici nechajte rozohriať olej, papriku zľahka osmažte, pridajte kurča a šampiňóny a smažte bez pokrievky aspoň 10 minút. Potom zakryte a počkajte ďalších 10 minút, kým sa mäso trochu podusí. Na záver pridajte do mäsa šľahačkovú smotanu a zároveň múku rozmiešanú v troche vody, aby omáčka dobre zhustla. Nesmie byť riedka! Duste ešte asi 10 minút, kým omáčka nie je dostatočne hustá a potom podávajte. Frikasé chutí vynikajúco s cestovinami, ale aj s domácimi haluškami. Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.