Zlaté pravidlo stravovania znie, že minimálne raz za deň by ste do žalúdka mali dostať nejaké teplé jedlo. Čo zahreje počas sychravých dní lepšie ako kurací paprikáš, ktorý máte navyše hotový raz-dva? Paprika mu dodá tú správnu chuť a obsahuje všetky potrebné živiny pre telo, ktoré sa v tomto období budú hodiť. Poďme si navariť dobrotu, ktorú pozná azda každá slovenská domácnosť.
500 gramov kuracích pŕs
2 PL oleja
1 červená paprika
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 ČL oregana
1/2 ČL mletej červenej papriky
1/4 kuracieho vývaru alebo vody
1 hrnček paradajkového pretlaku
1/2 PL masla
soľ a korenie
Vo väčšom hrnci alebo na panvici si zohrejeme olej a opražíme najmeno nakrájanú cibuľku. Sem-tam premiešame a pridávame pretlačený cesnak. Na cibulke si potom udusíme červenú nakrájanú papriku a pod pokrievkou necháme asi 30 minút. Následne pridávame kuracie prsia, ktoré sme si okorenili, osolili, pridáme oregano, maslo a mletú papriku. Keď sa nám na mäse uzavrú póry, pridáme paradajkový pretlak. Premiešame a varíme asi 20 minút, ak je pretlak riedky, pokojne aj dlhšie, aby sa nám trochu zredukovala omáčka. Paprikáš podávame so zemiakmi, ryžou alebo aj cestovinami, kúpenými alebo domácimi. Pokojne si pripravte aj maslové halušky, ktorým neodolá nikto. Dobrú chuť.
Lucia M.