Toto je jedlo, ktoré zavonia a zachutí ozaj každému. Jemné kuracie mäso sa na jazyku priam rozplýva a jeho chuť podčiarkne jemná smotanová omáčka s hubami. Obed alebo večera, na ktorú budú každému tiecť slinky. A nemusíte sa báť ani samotnej prípravy. Zvládne ju aj začiatočník a celkový postup je skutočne rýchly. Necháte sa zlákať na túto ľahkú dobrotu? Ak nemáte radi hríby, jednoducho ich do omáčky nedávajte a máte vynikajúce kura na smotane, ktoré môžete podávať s cestovinami, zemiakmi ale aj ryžou.
4 ks kuracích pŕs
1 cibuľa
300 g šampiňónov (alebo iných húb)
4 strúčiky cesnaku
350 g kyslej smotany
60 g hladkej múky
50 g masla
hrsť čerstvej petržlenovej vňate
60 ml slnečnicového oleja
soľ a čierne korenie podľa chuti
Najprv si prichystáme všetky ingrediencie. Mäso umyjeme a nakrájame na väčšie kusy. Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Šampiňóny si umyjeme, očistíme a nakrájame na plátky. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Pripravíme si hrniec, v ktorom rozpálime viac ako polovicu pripraveného oleja a potom na ňom osmažíme cibuľu spolu s kuracím mäsom. Keď máme mäso osmažené z oboch strán do zlata až do chrumkava, pridáme soľ, čierne korenie, prípadne iné koreniny podľa chuti (napríklad bazalku alebo oregano). Následne mäso podlejeme vodou a necháme variť, pokiaľ nie je hotové.
V hlbšej panvici alebo v hrnci si rozpálime zvyšok oleja a osmažíme na ňom pripravené šampiňóny s cesnakom. Následne k nim pridáme lyžicu smotany a za stáleho miešania zmes okoreníme a necháme trochu prevrieť. Stiahneme plameň a odložíme bokom. Ku kuraciemu mäsu pridáme šampiňóny a keď zmes zovrie, pridáme aj zvyšnú kyslú smotanu a omáčku zahustíme múkou rozmiešanou v troške vody. Na záver pridáme maslo a nakrájanú petržlenovú vňať, rozmiešame a môžeme podávať. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: youtube, Lucia M.