Buď ju milujete, alebo nenávidíte. Koložvárska kapusta je skutočne jedlo, ktoré si musíte obľúbiť. Ak si ju robíte často doma, možno by ste mohli vyskúšať tento recept.
Na koložvársku kapustu budeme potrebovať
- 1 kilogram kyslej kapusty
- 1 kilogram mletého mäsa
- 400 gramov guľatozrnnej ryže
- sladkú červenú papriku
- 1 cibuľu
- granulovaný cesnak
- soľ
- čierne mleté korenie
- 3 vajcia
- 500 mililitrov smotany na varenie
Koložvársku kapustu si pripravíme nasledovne
- Ryžu si uvaríme podľa návodu, nezabudneme osoliť. Uvarenú ju necháme vychladnúť.
- Nadrobno si nakrájame cibuľu a pridáme kyslú kapustu, ktorú vyžmýkame, ale nepremývame.
- Pridáme papriku, cesnak, mleté čierne korenie a ak potrebujeme, podlejeme vodou. Dusíme približne 15 minút.
- Mleté mäso si opečieme na oleji, osolíme ho, okoreníme.
- Väčšiu zapekaciu misku vymastíme a ukladáme vrstvy nasledovne: kapusta, ryža, mleté mäso, kapusta, ryža, mleté mäso, kapusta.
- Pečieme v rúre na 180 stupňov asi 20 minút. Potom si zmiešame smotanu s vajcom a polejeme rovnomerne. Dáme zapiecť na 200 stupňov na 15 minút.
- Niektorí ľudia ešte pridávajú na kolieska nakrájanú klobásu alebo slaninu.