Koložvárska kapusta je pôvodom maďarský recept, no celkom dobre sa udomácnil aj u nás. Ak ju pripravujete pravidelne, recept už máte v oku, no dnes už nie je taká populárna ako kedysi. Pravdou však je, že raz za čas na ňu dostaneme chuť. Ak hľadáte overený recept, prinášame vám koložvársku kapustu, ktorá chutí ako za starých dobrých čias. Vyskúšate?
Na koložvársku kapustu budeme potrebovať:
- 500 g kyslej kapusty
- 400 gramov mletého mäsa
- 1 PL masti
- asi 1/2 pohára ryže
- klobásku
- soľ a korenie
- mletú papriku
- 250 ml kyslej smotany
- 4 strúčiky cesnaku
- slaninu
- 1 cibuľu
Koložvársku kapustu pripravíme nasledovne:
- Na masti si speníme nakrájanú cibuľku a pridáme aj slaninku, aby sa nám pekne do hneda opražila. Keď máme cibuľku zlatú a slaninu hnedastú, pridávame kyslú kapustu, ktorú sme si predtým vyžmýkali od prebytočnej kyslej vody. Zalejeme troškou vody a dusíme pod pokrievkou.
- Ryžu si klasicky uvaríme a v hrnci si na masti opražíme mleté mäso na cesnaku. Osolíme, okoreníme, pridáme aj mletú papriku. Môžeme trochu podliať vodou alebo vývarom a uvaríme, aby sa nám mäso spravilo.
- Pripravíme si plech, ktorý môžeme trošku vymastiť a na spodok dáme vrstvu kapusty. Na ňu dáme ryžu, na ryžu nakrájanú klobásu a ďalšia vrstva je mäso. Celé to zalejeme polovicou smotany a posledná vrstva je opäť kapusta. Misu alebo plech zakryjeme a dáme piecť pri teplote 200 stupňov. Pečieme asi 15-20 minút tak, aby nám vrch kapusty začal hnednúť, aby bola chrumkavá.
- Pridáme ešte teplotu, môžeme zapnúť horný gril alebo ventilátor a pečieme ešte 10 minút. Podávame s kyslou smotanou na vrchu alebo napríklad so zemiakovou kašou.