Kto by si nedal kapustnicu v týchto mesiacoch? A hlavne teraz, keď Vianoce a Nový rok klopú na dvere a nám sa zbiehajú slinky na dobroty, ktorých sa nebudeme vedieť dojesť. Pripraviť slávnostnú a naozaj chutnú kapustnicu je tiež kúsok umenia. Dnes sa s vami o svoju rodinnú receptúru podelí otec speváka Richarda Müllera.
Budete potrebovať:
- 1,5 kg kyslej kapusty
- 600 g hovädzieho predného
- 600 g bravčového pliecka
- 2-3 cibule
- 10 zrniečok čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- štipku muškátového oriešku
- 150 ml mlieka alebo vody
- 100 g sušených hríbov
- 3 PL mletej červenej papriky sladkej
- 3 l kuracieho bujónu
- 300 g suchej klobásy
- 1 menšiu čili papričku alebo tabasco podľa chuti
- rastlinný olej
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy:
- Cibuľu si pokrájajte na drobno a dajte ju smažiť na rozpálený olej. Hovädzie mäso pokrájajte na menšie kocky, umyte ho a pridajte k cibuli, následne prisypte zrniečka čierneho korenia, bobkové listy a štipku muškátového orieška, aby sa kapustnica prevoňala hneď od začiatku.
- Mäso duste na miernom ohni. V miske s mliekom si zatiaľ namočte sušené hríby, aby zmäkli a boli chutnejšie.
- Hovädzie mäso poduste do polomäkka, až potom k nemu pridajte na rovnaké kocky nakrájané bravčové mäso. Poduste a nechajte, aby obe mäsá pustili šťavu, potom pridajte sladkú červenú papriku. V inom hrnci si uvarte bujón.
- Po chvíľke dusenia na miernom ohni pridajte do hrnca s mäsom hríby, orestujte ich zhruba 10 minút a potom, keď je už hovädzie takmer mäkké, pridajte kyslú kapustu. Nepremývajte ju.
- Kapustu premiešajte s mäsom a zalejte horúcim bujónom. Nechajte kapustnicu pomaly variť a po 20-30 minútach ju dochuťte soľou, čili papričkou alebo tabascom. Nakoniec pridajte na menšie kúsky alebo kolieska nakrájanú suchú klobásu. Kapustnicu s klobásou už nevarte! Prajeme dobrú chuť!