Považujete sa za ozajstných gurmánov? Potom tu pre vás máme ozajstnú špecialitu. Šéfkuchár Richard Noskovič z kuchyne Residence Hotel & Club**** na Donovaloch si pre nás pripravil originálny recept na srnčí chrbát, ktorý ulahodí chuťovým bunkám každého. Dokonalá kombinácia chutí, kvalitné mäso a sezónne suroviny, to všetko môžete mať aj vo svojej kuchyni. Jelení chrbát dnes budeme podávať s cibuľovým čatní, batatovou espumou, slivkovým kečupom a vyprážanou polentou. Skvelá kuchyňa, štýlová reštaurácia a nádherný výhľad na okolité hory sa spoja do jedinečného kulinárskeho zážitku, ktorý môžete zažiť v Residence Hotel & Club Donovaly.
Mäso:
Jelení chrbát 700 gramov
Soľ
Olivový olej
Maslo
Cesnak 1 strúčik
Tymian
Cibuľa biela 250 gramov
Hnedý cukor 70 gramov
Polosladké biele víno 1 dcl
Maslo 50 gramov
Batatová espuma:
Bataty 200 gramov
Broskyňový likér 5 dcl
Soľ
Maslo 50 gramov
Smotana 33% 1 dcl
Slivky najlepšie čerstvé/náhrada sterilizované/ 150 gramov
Hnedý cukor 50 gramov
Soľ
Worchester
Korenie
Polenta 100 g
Parmezán 25 gramov
Soľ
Vajce 1 kus
Cornflakes
Jelení chrbát si očistíme od blán, vysušíme na papierovej utierke, panvicu si zohrejeme na cca 180 stupňov Celzia a mäso opekáme z každej strany cca 3 minúty. Opekáme do zlatohneda, pred koncom opekania pridáme strúčik cesnaku, maslo a tymian a jemne mäso glazujeme. Prikryjeme alobalom a necháme cca 5 minút odpočívať.
Cibuľu si očistíme, nakrájame na kúsky, vložíme do kastróla, pridáme 3 dcl vody, pridáme cukor, víno, soľ, maslo a varíme do mäkka tak, aby sa nám časť tekutiny vyparila. Potom túto zmes vymixujeme a dochutíme soľou alebo cukrom.
Bataty si upečieme v soli. Pečieme na 180 stupňoch Celzia približne 50 minút, potom očistíme, nakrájame nadrobno a dáme do kastróla. Pridáme smotanu, maslo, broskyňový likér a privedieme do varu za občasného miešania. Zmes vymixujeme a prepasírujeme cez sitko a nalejeme do fľaše na šľahačku. Vo fľaši riadne pretrepeme.
Slivky si odkôstkujeme posypeme cukrom a dáme piecť do rúry, pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia, pokiaľ sa nám nespraví karamel z cukru. Upečené slivky s worchsterom, soľou a korením rozmixujeme a prepasírujeme.
Vodu si dáme do hrnca, privedieme do varu, osolíme a za stáleho miešania pridáme polentu, varíme a stále miešame, aby nám polenta nezhorela. Keď nám zmes zhustne, odstavíme, pridáme parmezán, zamiešame, dochutíme soľou a bylinkami. Zmes vylejeme na alobal a vytvarujeme valec a necháme ho v alobale vychladnúť a vytuhnúť. Vytuhnutú polentu odbalíme z alobalu, nakrájame a obalíme vo vajíčku a cornflekesoch a vyprážame. Dobrú chuť.
Aj tento recept môžete prísť ochutnať a zažiť tak naozajstné gastronomické nebo. Stačí, ak navštívite Residence Hotel & Club**** na Donovaloch, kde v reštaurácii nájdete okrem bežného menu aj zdravé Ayur Ganesh menu pripravované z čerstvých a bio surovín. Garantujeme vám, že si domov odnesiete skvelý zážitok.
Článok vznikol v spolupráci s Residence Hotel & Club Donovaly