V takejto zime dobrá polievka zahreje! Hustú fazuľovú si môžete dať na obed a už nebudete potrebovať ani druhý chod, pretože sa najete dosýta. Ako ju pripravujete vy?
Na hustú fazuľovú polievku budeme potrebovať:
- 250 g fazule
- 200 g údeného rebra
- 1 klobása
- 100 g slaniny
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 cibuľa
- 1/5 zeleru
- 3 zemiaky
- 3 PL polohrubej múky
- bravčová masť
- 3 bobkové listy
- soľ
- 1 čl čierneho mletého korenia
- 3 čl. mletej papriky
- 2 čl majoránky
- petržlenová vňať
- 3 strúčiky cesnaku
Postup:
- Fazuľu necháme asi 24 h napučať vo vode. Pred varením ju prepláchneme a dáme do väčšieho hrnca aj s údeným rebrom, klobásou a slaninou. Pridáme cibuľu, celú, neolúpanú, 3 bobkové listy. Zalejeme asi 1 litrom vody. Zatiaľ nesolíme a varíme asi 45 minút.
- Zatiaľ si očistíme zeleninu, umyjeme ju a nakrájame podľa svojej predstavy. Ja obľubujem menšie kúsky. Po 45 minútach varenia ju pridáme do hrnca. Ak treba, dolejeme vodu (ja som nedolievala, varila som v kuchte). Varíme ďalších 20 minút.
- Keď sa povarí, vyberieme údené mäso, klobásu, slaninu a cibuľu.
- V malom hrnci pripravíme zápražku (masť+múka+mletá paprika+zaliať 2 dcl vody). Hotovú zápražku pridáme k polievke, dobre premiešame a varíme ďalších 15 minút. Pridáme aj roztlačený cesnak, petržlenovú vňať a majoránku, korenie a ak je potrebné soľ (rebrá aj klobása sú slané, takže so soľou podľa chuti, niekto nedá vôbec, niekto si dosolí).
- Mäso z polievky nakrájame na kúsky a po dovarení vmiešame do polievky. Dobrú chuť.
Lucia M.