Kedysi bolo hovädzie mäso dostupnejšie, dnes ho kupujeme oveľa menej. Napriek tomu ostáva nielen zdravé, ale aj veľmi lahodné ak, samozrejme, viete, ako ho pripraviť. Dnes prinášame recept na naozaj geniálne spracovanie hovädziny v celosti, ktorá má po rozkrájaní nielen famóznu chuť, ale je aj naozaj mimoriadne jemná a rozpadá sa v ústach.
1kg hovädzieho stehna
1 väčšiu mrkvu
3 strúčiky cesnaku
2-3 vetvičky rozmarínu
2-3 vetvičky tymianu (stačí aj sušený ak nie je čerstvý)
korenie podľa chuti
soľ podľa chuti
alobal
Hovädzie mäso budete piecť v celku, preto si ho celé opláchnite a potom ho vysušte papierovými utierkami. Cesnak si nakrájajte na tenké pásiky, budete ho vkladať do mäsa. Mrkvu si rozdeľte na štyri časti a dve časti nakrájajte takisto na tenké pásiky, ktoré vložíte do mäsa, zvyšok nakrájajte na hrubšie pásy, alebo na kolieska, ako vám viac vyhovuje.
Mäso si celé okoreňte, osoľte a posypte tymianom a rozmarínom. Do mäsa urobte nožom zárezy a do tých potom striedavo vkladajte cesnak a mrkvu. Zvyšok mrkvy dajte na alobal, posypte ju bylinkami a na ňu položte celý kus mäsa. Mäso ešte raz dochuťte bylinkami, aby bolo po dopečení voňavé.
Zabaľte ho do dvoch vrstiev alobalu a dajte na rošt piecť. Pečte ho najprv pri teplote 220 stupňov prvých 15 minút, potom znížte teplotu na 180-190 stupňov a pečte ešte 45 minút. Upečené mäso pokrájajte na plátky a vychutnajte si lahodnú chuť jemnej hovädziny.