Domáce rožky z kysnutého cesta

(2 / 5)

Po novom sú počas sviatkov obchody zavreté, čo mnohí vítame. Sťažujú sa len tí, čo si ráno nemôžu zájsť po čerstvé rožky. Ak na ne máte veľkú chuť a nestihli ste si nakúpiť dopredu, zachráni vás tento recept, ktorý si môžete nechať visieť na chladničke. Domáce rožteky si upečiete sami doma a budú chutiť priam vynikajúco. Takto ich pripravuje moja mamina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miska Černa (@miska_klimova) on

Na domáce rožky budeme potrebovať:

  • 500 gramov hladkej múky
  • polovica droždia
  • 330 ml mlieka
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • žĺtko

Domáce rožky pripravíme nasledovne:

  • Najskôr si trošku prihrejeme mlieko na kvások. Nesmie nám vrieť, malo by byť vlažnejšie. V miske si ho zmiešame s cukrom a droždím a vytvoríme kvások, ktorý necháme chvíľku, asi 10 minút odpočívať. Do väčšej misky si nasypeme múku, pridáme zvyšok mlieka a soľ. Premiešame a pridáme aj kvások. Vypracujeme hutné cesto. Dajte si záležať, aby ste ho poriadne vypracovali v rukách. Malo by byť hustejšie, tuhšie a hladké, aby sa všetky suroviny dobre prepojili.
  • Cesto necháme oddychovať a vykysnúť asi 30 minút. Necháme ho na teplejšom mieste zakryté utierkou. Potom ho na pomúčenej doske rozdelíme na rovnaké časti. Urobíme si guľky, ktoré môžeme nechať vykysnúť. Potom guľky rozvaľkáme a z každého kúsku vyšúľame tvar rožku. Rožky naukladáme na plech a necháme ešte podkysnúť. Potom ich natrieme žĺtkom a dáme ich piecť na 15 minút to vyhriatej rúry o teplote asi 200 stupňov. Dobrú chuť.

Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x