Tieto sladkosti sú úplne neškodné. Ak aj vaše deti milujú lízanky a cukríky a vy začínate mať čoraz väčší strach koľko toho už pojedli a či im to neškodí, máme niečo presne pre vás. Domáce lízanky, či cukríky, ktoré môžete urobiť veľmi jednoducho a hravo. Z džúsu, kompótovej šťavy, či čerstvo odšťaveného ovocia.
Verte, alebo nie, no tieto sladkosti si obľúbili aj dospelí. Deti ich zbožňujú preto, že sú to sladkosti a navyše sú od mamičky a dospelým zasa chutí, že sú relatívne zdravé. Ak to s cukrom nepreženiete, dostanete akurátnu maškrtu a nič sa nestane, ak ju dáte vášmu drobcovi aj každý deň. Príprava tejto cukrovinky vám zaberie nanajvýš pol hodiny.
100ml džúsu, kompótovej šťavy, alebo čerstvej šťavy z ovocia (napr. z pomarančov, alebo jabĺk)
250g kryštálového cukru
½ ČL kyseliny citrónovej
potravinárske farbivo (akékoľvek)
pár kvapiek prírodnej arómy obľúbenej príchute (môže a nemusí byť)
práškový cukor
V hrnci s hrubším dnom zalejeme cukor šťavou alebo džúsom. Varíme na miernom ohni až pokým sa nám nespraví sirup.
Ak chcete skontrolovať, či je už sirup hotový, odlejte trošku zmesi pohára studenej vody. Ak sirup vo vode začne padať na dno, je hotový.
Do pripraveného sirupu pridáme prírodnú arómy, ktorú môžeme použiť a nemusíme. Ide len o príchuť cukrovinky.
Hneď ako pridáme arómu (aj v prípade, že ju nepridáme a sirup je už hotový) prisypeme kyselnu citrónovú.
Na plech alebo papier na pečenie si rovnomerne vysypeme práškový cukor.
Nájdite si formičku, alebo štamprlík a plným dnom do práškového cukru otlačte dno formičky. Týmto si určite tvar cukríkov.
V prípade, že vyrábate lízanky, ku každému tvaru otlačenému v práškovom cukre dajte špajdlu a trochu pritlačte.
Potom opatrne lejte sirup do vyrobených odtlačkov.
Teraz počkajte kým sirup stuhne a môžete rozdávať.
zdroj: babskeveci.sk (Monika), justcoolidea.ru
Ak nevyrábate lízanky, ale cukríky, na stuhnutie vám postačia aj malé formičky na ľad. Musia však byť naozaj malé, inak by vaše ratolesti nemuseli vopchať cukrík do úst. Rovnako tak môže poslúžiť aj výplň z bonboniér. Ak chcete robiť valentínske cukríky, využite napríklad srdiečkovú výplň z Milka čokoládok.