Domáce bleskové žemle recept

Loading...
(3.7 / 5)

Bleskové žemle podľa tohto receptu mám vždy v mrazničke. Keď nám doma dôjde všetko pečivo, vytiahnem ich, nechám asi 30 minút rozmraziť a sú absolútne perfektné a pripravené na papanie. Ak ich ešte dáte na 10 minút zohriať do rúry, budú aj chrumkavé. Niekedy do cesta pridávame aj cesnak alebo bylinky či strúhaný syr. Ochutnáte?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by East Coast Grub (@eastcoast_grub) on

Na domáce bleskové žemle budeme potrebovať:

  • 15 ml oleja (alebo 15 g masla, prípadne aj bravčovej masti alebo kokosového oleja)
  • 1 vajce
  • 250 gramov krémového syra (môže byť aj tvaroh, jogurt cottage cheese alebo Lučina)
  • 250 gramov špaldovej múky (môže byť aj klasická)
  • 1 prášok do pečiva (alebo 1 ČL sódy bikarbóny)
  • semienka podľa chuti alebo mak

Postup:

  • Do misky si dáme najskôr vajce a roztopené maslo alebo olej. Premiešame a po častiach pridávame tvaroh a na záver múku zmiešanú s kypriacim práškom. Vypracujeme hladké cesto, ktoré bude trochu hustejšie, bude sa nám s ním lepšie pracovať.
  • Pripravíme si žemličky a naukladáme ich na papier na pečenie. Každú žemličku posypeme semienkami, môžete aj makom. Ja používam sezam ale aj konopné semienko, rozdrvené tekvicové alebo slnečnicové.
  • Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a zapneme aj ventilátor. Žemle pečieme asi 20 minút, budete vidieť, či sú už hotové. Necháme ich trochu vychladnúť a môžeme ich rozkrojiť a natrieť maslom, pridať šunku, syr alebo len domáci džem. Dobrú chuť.

Lucia M.

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x