Ak máte záhradu a ohnisko, prípadne ste niekde na chate, okrem klasických špekáčikov a mäsa si môžete pripraviť aj chutnú živánku. Pre náš, čo si ju chceme dopriať aj doma je tu tento recept. Upiecť ju môžete aj v rúre a je to skvelý tip na obed alebo večeru pre celú rodinu. Aj vy si najradšej namáčate chlebík do šťavy, ktorá je v alobale spolu so zemiakmi a mäskom?
Na domácu živánku na plechu budeme potrebovať:
- asi 700 gramov zemiakov
- 2 cibule
- 400 gramov slaniny
- asi 10 strúčikov cesnaku
- 5 špekačiek
- 300 gramov bravčového karé
- soľ a korenie
- mletá rasca
- olej
- veľký plech
Postup:
- Mäso si naklepeme a nasolíme deň predtým. Necháme ho v chladničke, prípadne ak ho budete marinovať špeciálne, tiež to urobte večer pred prípravou. Zemiaky a cibuľu si očistíme a nakrájame na kolieska.
- Naukladáme na plech a pridáme celé strúčiky cesnaku, nakrájané špekačky a na vrch aj bravčové mäso. Osolíme, okoreníme a pridáme trošku oleja. Dáme piecť do rúry zakryté alobalom.
- Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 50 minút. Na posledných 15 minút odokryjeme a zvýšime teplotu na 200. Podávame s kyslou uhorkou. Dobrú chuť.
Lucia M.