Máte chuť na nový recept, ktoré spojí zdravé s chutným? Dnes si pripravíme tzv. cuketové hniezda, v ktorých sa nám upečú guľky z mletého mäsa. Skvelý tip na obed alebo večeru, ktorú stačí vložiť do rúry zapiecť. Nie je to zložité, no je to skvelý nápad, ako sa vyhnúť špinavému riadu v kuchyni.
Budeme potrebovať:
- 80 gramov ryže
- 500 gramov cukety
- 100 gramov tvrdého syra
- 2 vajíčka
- 3 strúčiky cesnaku
- provensálske bylinky
- soľ
- korenie
- 1 žĺtko
- 1 PL mlieka
- 350 gramov mletého mäsa
Postup:
- Cuketu si postrúhame na strúhadle a po 10 minútach z nej vyžmýkame prebytočnú vodu. V druhej miske si zmiešame mleté mäso, pretlačený cesnak, soľ a korenie, uvarenú ryžu, žĺtko a všetko dobre premiešajte.
- Vytvarujte guľky s tým, že do stredu každej guľky môžete zabaliť trošku syra. Cuketu si zmiešame s bylinkami, soľou a korením a nastrúhaným syrom a môžeme pridať aj cesnak. V mise urobte hniezda z cuketovej hmoty a do každej urobte priehlbinku a vložte tam mäsovú guľku.
- Pekáč dáme do rúry a pečieme 40 minút pri teplote 180 stupňov. Ak chcete, 5 minút pred dopečením guľky zalejte rozsšľahanou kyslou smotanou s vajíčkom a strúhaným syrom. Tento krok však môžete aj vynechať. Dobrú chuť.
Lucia M.