Cuketové halušky sú jedným z našich najobľúbenejších jedál. Či už ich pripravíte so syrokrémom, bryndzou alebo kyslou kapustou, nájdu si svoju cieľovku. Ak máte doma cuketu a bežne ju používate v hlavných jedlách, vyskúšajte ju dať aj do haluškového cesta. Je to veľká dobrota.
Na cuketové halušky s kyslou kapustou budeme potrebovať:
- 500 gramov cukety
- 200-230 gramov špaldovej múky
- 1 vajíčko
- 500 gramov kyslej kapusty
- soľ a korenie
- masť
- slanina
Cuketové halušky s kyslou kapustou pripravíme nasledovne:
- Postup: Cuketu si klasicky nastrúhame na hrubom strúhadle a trochu posolíme. Po 10 minútach z nej dobre vyžmýkame všetku prebytočnú tekutinu, aby sme do cesta nemuseli dávať veľa múky a bolo hustejšie. K cukete pridáme múku, vajíčko a ešte posolíme. Dobre premiešame tak, aby nám vzniklo cesto podobné tomu haluškovému. Tentokrát však namiesto zemiakov bude z cukety.
- Kapustu si podusíme na troške masti alebo oleja. Môžeme k nej pridať aj nasekanú cibuľu, ale ak máte vlastnú nakladanú, cibuľa tam už je. Kapustu dusíme pod pokrievkou asi 10-15 minút. Na panvici si opražíme na masti aj slaninku tak, aby bola chrumkavá.
- Do hrnca s vriacou osolenou vodou hádžeme halušky. Buď použijeme klasický haluškovač, prípadne môžeme aj z dosky nožom. Halušky sa varia krátko, kým nezačnú plávať na hladine. Následne ich scedíme a dáme do misky. Pridáme kapustu a premiešame. Servírujeme s opraženou slaninou. Dobrú chuť.