Hodia sa takmer do každej jednej polievky. Ak milujete čerstvý chlebík k strukovinovým alebo ku kapustnici, možno ste už vyskúšali aj variantu krutónov, ktoré majú v obľube aj deti. Kedysi sme v obchode kupovali tzv. guličky do polievky, ktoré boli veľmi podobné, no krutóny neprekoná nič. Najme nie tie cesnakové. Sú chutné, hodia sa aj na šaláty, prípadne ako niečo slané k pivu. Na ich prípravu môžete použiť francúzsku bagetu, toasty ale aj obyčajný chlieb.
View this post on Instagram
4 strúčiky cesnaku
100 gramov masla
800 gramov pečiva
1 ČL soli
25 gramov parmezánu
bylinky podľa chuti (oregano, tymián, bazalka)
Maslo si roztopíme v mikrovlnke spolu s pretlačeným cesnakom, soľou a koreninami. Chlieb alebo iné pečivo si nakrájame na čo najmenšie kocky a dáme do misky. Prelejeme ho roztopeným maslom a dobre rukami premiešame. Je lepšie použiť pečivo, ktoré nie je čerstvé, aby sa nám nestalo, že sa pod maslom bude rozpadávať na kašu. Kocky si dáme na plech s papierom na pečenie, dobre ich rozložíme a posypeme nastrúhaným parmezánom. Krutóny sušíme v rúre pri teplote 220 stupňov asi 10 minút. Potom ich vyberieme, premiešame a necháme ešte na 5 minút zapiecť. Dobrú chuť.
View this post on Instagram
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.