Napriek tomu, že o pár dní tu máme Vianoce a všetok voľný čas nám pohlcuje pečenie, nemali by sme zabúdať ani na poctivé domáce jedlo. Dnes si ukážeme, ako pripraviť vynikajúcu bravčovú panenku na hubách vo vynikajúcej horčicovej omáčke. Navarte toto pre celú rodinu a máte o obed aj večeru postarané.
Na bravčové na hubách budeme potrebovať:
- 450 gramov bravčovej panenky
- čierne korenie celé (podrvené v mažiari)
- 1 ČL oregana
- 2 PL oleja
- 1/2 lyžice masla
- 300 gramov húb
- 2 PL whisky
- 3 PL francúzskej horčice
- 1 PL Dijonskej horčice
- 1 PL medu
- 125 ml smotany 30%
- 1 ČL sójovej omáčky
- petržlenová vňať
Postup:
- Panenku si umyjeme a nakrájame na plátky v hrúbke asi 1,5 centimetra. Na každý plátok nasypeme čerstvo podrvené korenie a oregano, mäso necháme chvíľu na vzduchu.
- Medzitým si nakrájame huby a osmažíme ich na oleji. Dusíme ich zhruba 8 minút. Znížime plameň a keď sú mäkké, pridáme maslo, smažíme dozlata. Huby presunieme na tanier a do tej istej panvice si dáme olivový olej a z každej strany opekáme mäso.
- Osolíme a keď máme uzavreté póry, začneme pridávať suroviny na omáčku. Najskôr nalejeme whisky, aby sa nám vyparil alkohol. Potom pridáme horčicu, med a petržlenovú vňať. Premiešame a chvíľku povaríme.
- Na záver vrátime do hrnca aj huby a podlejeme smotanou a sójovou omáčkou už len dochutíme.Privedieme do varu, omáčka nám zhustne a odstavíme. Panenka by sa nemala pripravovať dlhšie ako 8 minút. Podávame napríklad s ryžou, zemiakmi ale aj knedľou. Dobrú chuť.
Lucia M.