Aj tí najväčší milovníci varenia si občas potrebujú od kuchyne oddýchnuť. Vymeniť hodiny strávené v kuchyni s obrovskou hŕbou riadov za pokojný večer s rýchlou a lahodnou večerou. Existuje mnoho receptov, ktoré sú veľmi jednoduché a chuťou sa dokážu vyrovnať aj tým najzložitejším jedlám, či už budete pripravovať cestoviny, mäso alebo akúkoľvek prílohu. Stačí vám pár minút a dokonalú večeru máte na stole.
Lahodné cestoviny
Budeme potrebovať:
- 200 g akýchkoľvek cestovín
- 300 ml vriacej vody
- 1 cibuľu
- 1 mrkvu
- 3 strúčiky cesnaku
- 20 g masla
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Olúpte si cibuľu, nakrájajte ju na krúžky a dajte ju smažiť. Počas prípravy cibule si nastrúhajte mrkvu na strúhadle na hrubšie kúsky. Keď je cibuľa spravená pridajte k nej nastrúhanú mrkvu a varte kým nie je mäkká. Keď mrkva zmäkne pridajte prepasírovaný cesnak. Cestoviny dajte do ďalšieho hrnca a nechajte ich uvariť.
- Pridajte uvarené cestoviny a dobre všetko premiešajte. Pridajte soľ, korenie a zakryte hrniec. Nechajte 5 minút dusiť a následne pokrievku odstráňte. Nechajte ešte ďalšie 3 minútky všetko opražiť. Nech sa páči, lahodná večera je hotová.
Pohánka s morčacím mäsom
Budeme potrebovať:
- 220 g pohánky
- 500 g morčacích pŕs
- 1 lyžičku ľubovoľného korenia
- 2 lyžice olivového oleja
- 250 g mrazenej zeleniny
- 550 ml vody
- soľ
Postup:
- Opláchnite si morčacie prsia, vysušte ich a vložte do čistej misky. Pridajte olivový olej, koreniny a soľ. Všetko poriadne premiešajte a nechajte hodinku postáť v chladničke. Samozrejme pokiaľ chcete, môžete mäso pripraviť hneď, ale lepšie je nechať ho pár hodín v marináde kvôli lepšej chuti.
- Počas toho si umyte pohánku a následne ju uložte na plech. Vyberte mäso z marinády a poukladajte ho na pohánku. Nakoniec všetko posypte mrazenou zeleninou. V pohári s vodou si rozpusťte soľ a polejte ňou pohánku. Plech pokryte fóliou a nechajte piecť 20 minút na teplote 180 stupňov. Po 20-tich minútach odstráňte fóliu a pečte ďalších 15 minút. A môžete podávať!
Zapekaná ryža s kuraťom
Budeme potrebovať:
- 2 šálky ryže
- 4 šálky teplej vody
- 8 kuracích stehien
- 1-2 cibule
- 2-3 mrkvy
- 2 papriky
- zelený hrášok
- cherry paradajky
- soľ
- čierne korenie
- tvrdý syr na strúhanie
- slnečnicový olej
Postup:
- Ako prvé si pripravte kuracie prsia, ktoré opláchnite, osušte a dajte do čistej nádoby spolu s olejom a koreninami podľa vlastného výberu. Nechajte mäso marinovať niekoľko desiatok minút. Počas toho si pripravte zeleninu. Papriku si nakrájajte na malé kúsky, cibuľu na krúžky a mrkvu na malé kúsky.
- Pripravte si panvicu, na ktorej osmažte cibuľu. Keď je cibuľka hotová pridajte zvyšok pripravenej zeleniny a restujte 5-7 minút. Pripravte si hlbšiu nádobu ktorú môžete použiť aj do rúry. Na jej dno dajte olej a ryžu. Na ryžu dajte pripravenú orestovanú zeleninu. Na zeleninu poukladajte mäso a cherry paradajky.
- Nakoniec ešte pred pečením rozpusťte soľ v malom poháriku a polejte celý obsah misy. Nakoniec dolejte zvyšok vody. Pečte približne hodinu pri teplote 180 stupňov. Pár minút pred vytiahnutím z rúry posypte všetko strúhaným syrom. Nechajte ešte pár minút zapiecť a večeru máte hotovú!
Lenivá panvica
Budeme potrebovať:
- 700 g kuracích pŕs
- 1,5 šálky ryže
- 3 šálky vody
- 4 lyžice strúhanky
- 1 lyžica červenej papriky
- pol lyžičky muškátového oriešku
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 8 čiernych korení
- paradajky
- koreniny podľa chuti
- soľ
Postup:
- Na začiatok si dobre opláchnite ryžu a zmiešajte ju so slnečnicovým olejom. V hlbokom tanieri si zmiešajte strúhanku,koreniny, papriku a soľ. Kuracie mäso umyte, osušte, naporcujte a následne obaľte vo vytvorenej strúhankou zmesi. Takto obalené mäso si osmažte na oleji z oboch strán kým nie je krásne zlatohnedé.
- Do panvice s ryžou nalejte vodu, soľ, korenie, hrášok a hotové kurča. Zakryte a nechajte variť. Po pár minútach pridajte cesnak, papriku a nakrájané paradajky. Panvicu opäť zakryte a nechajte variť 10 minút. Následne panvicu vložte ešte do rúry na 10-15 minút. Večera je hotová!
Zapečené zemiaky s kuraťom
Budeme potrebovať:
- 500 g kuracích pŕs/stehien
- 800 g zemiakov
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 1 paprika
- korenie na pečené kura
- 3 lyžice olivového oleja
- soľ
Postup:
- Umyte a nakrájajte si kuracie prsia. Môžete ich nakrájať na pásiky či kocky výber je na vás. Následne pridajte soľ, olej a korenie na kura. Zemiaky si ošúpte a nakrájajte taktiež na ľubovoľné tvary. Nakrájané zemiaky vložte na plech.
- Na zemiaky dajte olej, soľ a poriadne premiešajte. Na zemiaky poukladajte mäso a nakrájanú cibuľu na krúžky. Pridajte plátky mrkvy, papriky a paradajky. Plech zakryte fóliou a pečte pri teplote 200 stupňov cca 40 minút.
Gabriela