5 najlepších polievok podľa Jamieho Olivera

(4 / 5)

Jamie Oliver, ktorý sa preslávil ako „šéfkuchár bez čapice“ sa už roky radí medzi najpopulárnejších kuchárov. Britský kráľ gastronómie sa preslávil svojim sympatickým vystupovaním a varením, ktoré je jednoduché a najmä zdravé. Kvalitné potraviny a vyvážená chuť panuje vo všetkých jeho receptoch a my vám prinášame  5 najlepších polievok od tohto odborníka. Na ktorú sa necháte zlákať?

Teplá polievka je pre mnohých ľudí základom dňa a neodmysliteľnou súčasťou jedálnička. Pripravte si jednu z piatich fantastických polievok priamo od kuchára Jamieho Olivera.

Krémová hubová polievka

pixabay.com

Budeme potrebovať:

1,5 litra zeleninového vývaru (možno nahradiť bujónom)

600 g húb

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

2 stonky zeleru

1 hrsť petržlenovej vňate

trošku tymiánu podľa chuti

olivový olej na vyprážanie

soľ a čierne korenie podľa chuti

75 ml smotany na varenie

Postup:

Pripravíme si umyté huby a nakrájame ich na malé kúsky. Medzitým si rozohrejeme olivový olej a osmažíme na ňom na jemno nakrájanú cibuľu, cesnak a na malé kúsky nakrájaný zeler. Keď je cibuľa skoro hotová, pridáme tymián, petržlenovú vňať a polovicu húb. Smažíme asi 5 až 7 minút na miernom plameni a potom k surovinám pridáme zvyšok húb a zeleninový vývar a privedieme do varu. Následne polievku rozmixujeme ponorným mixérom, kým nebude úplne jemná a potom ju ochutíme soľou a čiernym korením. Pridáme smotanu na varenie a necháme znovu zovrieť. Premiešame a môžeme podávať.

Paradajková polievka

pixabay.com

Budeme potrebovať:

3 polievkové lyžice olivového oleja

250 g cherry paradajok

400 g pasírovaných paradajok

3 strúčiky cesnaku

hrsť čerstvej bazalky

morská soľ a čierne korenie podľa chuti

40 ml vody

biely chlieb na opečenie

Postup:

Na olivovom oleji si osmažíme cesnak a potom pridáme nakrájané cherry paradajky a bazalku. Miešame asi 5 až 7 minút a potom pridáme pasírované paradajky a trochu vody. Všetko dobre premiešame, pridáme soľ a čierne korenie a necháme chvíľu variť na miernom plameni. Keď sa paradajky úplne rozvaria, môžeme podávať. Ozdobíme čerstvou bazalkou a chlebom, ktorý sme nakrájaný na kocky osmažili na troche olivového oleja.

Polievka so zeleným hráškom

pixabay.com

Budeme potrebovať:

2 polievkové lyžice olivového oleja

2 cibule

1 liter kuracieho vývaru (môžeme nahradiť bujónom)

4 hrste čerstvého alebo mrazeného hrachu

250 g špagiet alebo rezancov

soľ a čierne korenie podľa chuti

čerstvá mäta, bazalka a rozmarín

Postup:

Na rozpálenom olivovom oleji si osmažíme na jemno nakrájanú cibuľu, pokiaľ nie je zlatohnedá. Následne pridáme hrach a kurací vývar, ochutíme soľou a čiernym korením, zamiešame a necháme variť asi 10 minút. Následne si zviažeme stonky mäty, bazalky a rozmarínu niťou a necháme v polievke zopár minút, následne ich vytiahneme. Špagety nalámeme na malé kúsky (alebo použijeme rezance) a uvaríme v osobitnom hrnci – ale nie úplne. Potom ich pridáme do polievky a necháme variť, pokiaľ nie je cestovina hotová.

Krémová zemiaková polievka s chobotnicou

pixabay.com

Budeme potrebovať:

3 až 4 zemiaky

1 šalotka

1 strúčik cesnaku

olivový olej na vyprážanie

200 ml smotany na varenie

hrsť čerstvej bazalky

300 g chobotnice

Postup:

Na rozpálenom oleji si osmažíme na jemno nakrájanú šalotku. Medzitým si uvaríme nakrájané zemiaky v mierne osolenej vode. Polovicu cibule šalotky si necháme na panvici a druhú polovicu presunieme do hrnca na polievku. Do hrnca pridáme jemne nakrájaný cesnak, chvíľku smažíme a potom pridáme smotanu na varenie. Na malom plameni varíme asi 5 minút a tesne pred koncom pridáme bazalku a uvarené zemiaky, ktoré sme predtým rozmixovali ponorným mixérom. Všetko zamiešame, odstavíme zo sporáka a prejdeme k príprave chobotníc. Umyjeme ich a nakrájame na kúsky, potom ich smažíme so zvyšnou šalotkou asi 5 až 7 minút. Polievku podávame posypanú chobotnicami a čerstvou bazalkou.

Kuracia polievka so zeleninou

pixabay.com

Budeme potrebovať:

1 a 1/2 kg kuraťa

2 mrkvy

2 zelery

hrsť hríbov shiitake

50 ml bieleho vína

2 až 3 vetvičky rozmarínu

morská soľ a čierne korenie podľa chuti

olivový olej

Postup:

Kuracie mäso, nakrájanú mrkvu a zeler zalejeme vodou, privedieme do varu a potom na miernom plameni varíme asi hodinu (nezabúdame zbierať penu). Potom pridáme rozmarín, huby a víno a varíme, kým nie sú hríby hotové. Následne vyberieme mäso, nakrájame na kúsky, vložíme do taniera a zalejem polievkou. Pokvapkáme olivovým olejom. Zvyšok kuraťa môžeme použiť k iným jedlám alebo ako druhý chod.

zdroj titulnej fotky: pixabay, Jana, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x