Jamie Oliver, ktorý sa preslávil ako „šéfkuchár bez čapice“ sa už roky radí medzi najpopulárnejších kuchárov. Britský kráľ gastronómie sa preslávil svojim sympatickým vystupovaním a varením, ktoré je jednoduché a najmä zdravé. Kvalitné potraviny a vyvážená chuť panuje vo všetkých jeho receptoch a my vám prinášame 5 najlepších polievok od tohto odborníka. Na ktorú sa necháte zlákať?
Teplá polievka je pre mnohých ľudí základom dňa a neodmysliteľnou súčasťou jedálnička. Pripravte si jednu z piatich fantastických polievok priamo od kuchára Jamieho Olivera.
1,5 litra zeleninového vývaru (možno nahradiť bujónom)
600 g húb
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 stonky zeleru
1 hrsť petržlenovej vňate
trošku tymiánu podľa chuti
olivový olej na vyprážanie
soľ a čierne korenie podľa chuti
75 ml smotany na varenie
Pripravíme si umyté huby a nakrájame ich na malé kúsky. Medzitým si rozohrejeme olivový olej a osmažíme na ňom na jemno nakrájanú cibuľu, cesnak a na malé kúsky nakrájaný zeler. Keď je cibuľa skoro hotová, pridáme tymián, petržlenovú vňať a polovicu húb. Smažíme asi 5 až 7 minút na miernom plameni a potom k surovinám pridáme zvyšok húb a zeleninový vývar a privedieme do varu. Následne polievku rozmixujeme ponorným mixérom, kým nebude úplne jemná a potom ju ochutíme soľou a čiernym korením. Pridáme smotanu na varenie a necháme znovu zovrieť. Premiešame a môžeme podávať.
3 polievkové lyžice olivového oleja
250 g cherry paradajok
400 g pasírovaných paradajok
3 strúčiky cesnaku
hrsť čerstvej bazalky
morská soľ a čierne korenie podľa chuti
40 ml vody
biely chlieb na opečenie
Na olivovom oleji si osmažíme cesnak a potom pridáme nakrájané cherry paradajky a bazalku. Miešame asi 5 až 7 minút a potom pridáme pasírované paradajky a trochu vody. Všetko dobre premiešame, pridáme soľ a čierne korenie a necháme chvíľu variť na miernom plameni. Keď sa paradajky úplne rozvaria, môžeme podávať. Ozdobíme čerstvou bazalkou a chlebom, ktorý sme nakrájaný na kocky osmažili na troche olivového oleja.
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 cibule
1 liter kuracieho vývaru (môžeme nahradiť bujónom)
4 hrste čerstvého alebo mrazeného hrachu
250 g špagiet alebo rezancov
soľ a čierne korenie podľa chuti
čerstvá mäta, bazalka a rozmarín
Na rozpálenom olivovom oleji si osmažíme na jemno nakrájanú cibuľu, pokiaľ nie je zlatohnedá. Následne pridáme hrach a kurací vývar, ochutíme soľou a čiernym korením, zamiešame a necháme variť asi 10 minút. Následne si zviažeme stonky mäty, bazalky a rozmarínu niťou a necháme v polievke zopár minút, následne ich vytiahneme. Špagety nalámeme na malé kúsky (alebo použijeme rezance) a uvaríme v osobitnom hrnci – ale nie úplne. Potom ich pridáme do polievky a necháme variť, pokiaľ nie je cestovina hotová.
3 až 4 zemiaky
1 šalotka
1 strúčik cesnaku
olivový olej na vyprážanie
200 ml smotany na varenie
hrsť čerstvej bazalky
300 g chobotnice
Na rozpálenom oleji si osmažíme na jemno nakrájanú šalotku. Medzitým si uvaríme nakrájané zemiaky v mierne osolenej vode. Polovicu cibule šalotky si necháme na panvici a druhú polovicu presunieme do hrnca na polievku. Do hrnca pridáme jemne nakrájaný cesnak, chvíľku smažíme a potom pridáme smotanu na varenie. Na malom plameni varíme asi 5 minút a tesne pred koncom pridáme bazalku a uvarené zemiaky, ktoré sme predtým rozmixovali ponorným mixérom. Všetko zamiešame, odstavíme zo sporáka a prejdeme k príprave chobotníc. Umyjeme ich a nakrájame na kúsky, potom ich smažíme so zvyšnou šalotkou asi 5 až 7 minút. Polievku podávame posypanú chobotnicami a čerstvou bazalkou.
1 a 1/2 kg kuraťa
2 mrkvy
2 zelery
hrsť hríbov shiitake
50 ml bieleho vína
2 až 3 vetvičky rozmarínu
morská soľ a čierne korenie podľa chuti
olivový olej
Kuracie mäso, nakrájanú mrkvu a zeler zalejeme vodou, privedieme do varu a potom na miernom plameni varíme asi hodinu (nezabúdame zbierať penu). Potom pridáme rozmarín, huby a víno a varíme, kým nie sú hríby hotové. Následne vyberieme mäso, nakrájame na kúsky, vložíme do taniera a zalejem polievkou. Pokvapkáme olivovým olejom. Zvyšok kuraťa môžeme použiť k iným jedlám alebo ako druhý chod.
zdroj titulnej fotky: pixabay, Jana, sovkusom.ru