Tento veľmi rýchly recept si doma pripravujeme vždy, keď nemám náladu vymýšľať niečo nové a chcem zažiť súzvuk dokonalých výrazných chutí. Kari nemá každý rád, preto odporúčam naozaj len milovníkom, pretože chuť je v tomto prípade naozaj prenikavá. Potrebovať budete pár základných surovín a výsledok vás naozaj príjemne prekvapí.
kuracie prsia 400 gramov
kokosové mlieko v plechovke
kari korenie
kurkuma
muškátový oriešok
červená paprika
maslo alebo kokosový olej
trošku vody
4-5 strúčikov cesnaku
šťava z polovice citróna
soľ, korenie
chilli papričky
Tento recept som si dokopy dala sama z viacerých receptov a rád jedného šéfkuchára a myslím si, že vcelku sa mi podarilo zachytiť všetky chute, ktoré by v dobrej kari omáčke mali byť. Na začiatku si vždy umyjem kuracie prsia, nakrájam ich na malé kocky a trochu nasolím, okorením a pridám trošku červenej sladkej papriky.
Na kokosovom oleji a na veľkom plameni si zľahka opečiem kuracie mäsko, ak je treba podlejem trošku vodou alebo kuracím vývarom.
Mäso odstavím a v panvici si nechám výpek. Prilejem trochu vody a pridám 2 lyžičky kari, 2 lyžičky kurkumy, trošku muškátového oriešku. Všetko dávam väčšinou od oka a to isté odporúčam aj vám.
Očistím si cesnak a pretlačím ho ku koreninám. Celé to povarím asi 10 minút tak, aby to bublalo. Po 10 minútach pridávam chilli papričky pre ostrú chuť a šťavu z polovice citróna. Prilejem aj kokosové mlieko. Keď začne omáčka opäť vrieť, vložím do panvice znovu mäsko a varím to ešte asi 15 minút na miernom ohni.
Medzitým si pripravím ryžu a skúšala som už aj špagety, no predsa len nie je to ono. Na záver to ešte zvyknem posypať vňaťkou, ak mám čerstvú. Omáčka by mala byť ostro kyslá s prenikavou chuťou kari korenia. Dobrú chuť.
(Lucia M.)
Ak sa vám nedarí omáčku dobre dochutiť, vyskúšajte pridať k omáčke lyžičku plnotučnej horčice prípadne lyžičku medu alebo cukru.
Občas si ryžu pripravím spolu s mrazeným hráškom. Určite tým nič nepokazíte.