Presne tento druh obedov sa mi zíde vždy, keď nemám veľa času na prípravu jedál. Chutné kuracie stehná pripravíte prakticky na jednom plechu a príprava je nesmierne rýchla a jednoduchá. Stálica našej kuchyne chutí i deťom a zasýti i chlapov. Pripravte si lahodne šťavnaté mäso podľa nasledujúceho receptu.
6 až 8 kuracích stehien
2 väčšie mrkvy
2 cibule
1 plechovka kukurice
1 pohár (200 ml) dlhozrnnej ryže
500 ml vývaru (použiť môžete aj obyčajnú vriacu vodu)
olej
soľ, čierne korenie a červená paprika podľa chuti
50 g masla
Najprv si pripravíme kuracie stehná, ktoré umyjeme pod prúdom tečúcej vody a následne dôkladne osušíme (využiť môžete aj papierové utierky). Posypeme ich korením podľa chuti zo všetkých strán. Soľ, čierne korenie a červená paprika je klasika, no môžete využiť aj kari alebo grilovacie korenie, oregano alebo majorán. Pre milovníkov pikantných chutí je vhodné zmiešať kari korenie, trochu strúhaného zázvoru a dijonskú horčicu. Takto okorenené stehná dáme na chvíľu bokom a pripravíme si oblohu. Na panvici rozpálime trochu oleja a orestujeme na nej nakrájanú cibuľu. Po chvíli k cibuli pridáme nastrúhanú mrkvu a premiešame. Keď sú obe suroviny osmažené a mrkva pustí šťavu, pridáme k ním kukuricu z plechovky. Nepridávajte však nálev z kukurice, ten vylejte.
Všetko dobre premiešame a keď sa kukurica zohreje, do panvice pridáme ryžu, ktorú sme predtým dobre premyli. Všetko dobre premiešame, pokiaľ nie je ryža nasiaknutá šťavou zo zeleniny. Smažíme zopár minút, na záver znova dôkladne premiešame a potom celú zmes z panvice vysypeme na pripravený plech. Na plechu zmes rovnomerne rozmiestnime a potom ju prelejeme pripraveným vývarom, bujónom alebo vriacou vodou (v prípade, že použijete len vodu, pridajte korenie k zmesi mrkvy, cibule, kukurice a ryže). Na takto pripravenú prílohu už len naukladáme jednotlivé kusy kuraciny. Na každé kuracie stehno potom položíme plátok masla a pripravený plech s ingredienciami zakryjeme alobalom.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 40 minút. Po uplynutí tohto času odstránime alobal, aby sa stehná krásne pripiekli a dostali zlatistú kôrku. Odkryté ich dopečieme ešte 10 až 15 minút, kým nemajú správnu farbu a kôrka nie je chrumkavá.
Skvelý obed z jediného plechu bez zbytočnej námahy môžete servírovať. Prajeme vám dobrú chuť!
(Jana L)