TOP recepty z tekvice

Loading...
(3.6 / 5)

Jeseň je ideálnym obdobím na prípravu tekvice. V obchodoch dnes už nájdete množstvo druhov. Moja obľúbená je hokkaido, malová, prípadne tekvica určená na pečenie. Pridať ju môžete do šalátov, polievok, prípadne ju len tak upiecť s rôznymi ako to ja nazývam „teplými“ koreninami. Ideálne sú muškátový oriešok, badián, prípadne trošku škorice a chilli. Dnes si predstavíme skvelé recepty, kde môžete fajnovú tekvicu využiť.

pixabay.com

Pečená tekvica s mäsom

Budeme potrebovať:

400 gramov tekvice

400 gramov bravčového mäsa (ale môže byť aj kuracie alebo hovädzie)

4 zemiaky

3 lyžice olivového oleja

soľ a korenie podľa chuti

bazalka

Postup:

Všetku zeleninu si najskôr očistíme. Mäsko si nakrájame na malé kúsky. Orestujeme si ho na oleji a samozrejme ho dochutíme soľou a korením. Tekvicu nakrájame a dáme piecť do rúry. Mäso buď podusíme, prípadne ho dáme k tekvici a všetko pečieme spolu. Tekvicu pečiem na 180 stupňoch Celzia asi 15-20 minút.

Tekvica s medom

pixabay.com

Budeme potrebovať:

500 gramov tekvice

1 veľká lyžica medu

2 strúčiky cesnaku

30 gramov masla

vetvička rozmarínu

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Tekvicu si ošúpeme, umyjeme a nakrájame. Na veľkej panvici si roztopíme maslo a pridáme tekvicu. Po asi 2 minútach pridáme aj rozmarín, prelisovaný cesnak. Restujeme asi 7 minút na miernom ohni. Na záver pridáme med a restujeme, až kým neskaramelizuje. Na záver dochutíme soľou a korením. Kombinácia cesnaku a medu je naozaj mňam!

Tekvica s tvarohom

Budeme potrebovať:

300 gramov tekvice

20 gramov masla

300 gramov tvarohu

1 PL vody

škorica, soľ a cukor podľa chuti

Postup:

pixabay.com

Tekvicu si uvaríme vo vode asi 10 minút. Následne ju dáme do misky. Tvaroh si medzitým ochutíme škoricou a cukrom. Obe suroviny dáme do jednej misky a na vrch môžeme dať pár lístkov petržlenu alebo koriandru. Toto jedlo môžeme mať na raňajky, obed ale aj večeru. Pri diéte ideálne!

Pečená tekvica so syrom

Budeme potrebovať:

500 gramov tekvice

100 gram tvrdého syra

1 PL olivového oleja

2 strúčiky cesnaku

2 PL francúzskej horčice

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

pixabay.com

Tekvicu si očistíme a umyjeme. Nakrájame ju na kocky a dáme do misky. Pridáme soľ a korenie podľa chuti. Všetko spolu smiešame a pridáme olej. Tekvicu dáme na plech a pečieme ju 10 minút. Po 10 minútach pridáme na vrch prelisovaný cesnak zmiešaný s nastrúhaným syrom. Rúru nastavíme na 180 stupňov a celé to pečieme asi 20 minút. Na záver môžeme tekvicu posypať vňaťkou alebo opäť koriandrom.

Tekvicové lievance

Budeme potrebovať:

200 gramov tekvice

3 PL hladkej múky

100 g kyslej smotany

1 PL cukru

1 vajíčko

1/4 jedlej sódy alebo kypriaceho prášku

1 vanilkový cukor

olej na vysmážanie

Postup:

pixabay.com

Tekvicu si ošúpeme, umyjeme a nastrúhame nahrubo na rajbadle. V hrnci si necháme zovreť vodu a nastrúhanú tekvicu v nej povaríme asi 5 minút. Následne ju zcedíme a rozmixujeme na hladkú kašu. V miske k tekvici pridáme ostatné prísady a vytvoríme jemné cesto. Na panvicu si dáme trošku oleja a vysmážame menšie lievance alebo ak chcete americké alacinky- pancakes. Podávame s ovocím, lekvárom alebo čokoládovou polevou.

Dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x