Československá polievka

Loading...
(0 / 5)

Základom dobrej stravy je aspoň jedno teplé jedlo denne.To nám do hláv vštepovali ešte ako malým deťom, no pravdou to ostáva i teraz. Teplé jedlo nášmu tráviacemu traktu ulahodí. Ak navyše obsahuje veľa živín a vitamínov, je to hotový poklad pre organizmus. To platí i o nasledujúcej polievke, ktorá je plná zdravých surovín.

Chutná a sýta polievka, ktorá je veľmi dobre známa v našich končinách sa teší obľube desiatky rokov. Nie sa čo diviť. Je jednoduchá na prípravu a plná zdravých surovín. Ak si neviete rady s nasledujúcim obedom, skúste siahnuť po tomto recepte. Hrniec polievky zmizne čo nevidieť.

Budeme potrebovať:

600 g mletého bravčového mäsa

600 g kapusty

2 cibule

2 mrkvy

2 papriky

2 paradajky

petržlenová vňať

trochu kôpru (podľa chuti)

1 čajová lyžička cukru

1 polievková lyžica citrónovej šťavy

2 polievkové lyžice olivového oleja

2 polievkové lyžice masla

2 litre vody

soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Kapustu si nakrájame na úzke rezance. Paradajky zbavíme šupky a tiež ich nakrájame. Na väčšej panvici si rozpálime polievkovú lyžicu olivového oleja a polievkovú lyžicu masla. Pridáme kapustu a smažíme do zlatista. Následne pridáme nakrájané paradajky, osolíme a pridáme lyžičku cukru. Miešame a necháme smažiť, pokiaľ sa neodparí kvapalina.

V ďalšom hrnci (ten už by mal byť väčší na celý objem polievky) si tak isto rozpálime polievkovú lyžicu oleja a polievkovú lyžicu masla a následne pridáme jednu nakrájanú cibuľu, ktorú jemne osmažíme a následne k nej pridáme mleté mäso. Mäso osolíme a okoreníme. Všetko dôkladne premiešame a necháme smažiť, pokiaľ nie je mäso hotové.

Kým sa mäso smaží nakrájame si na malé kocky zvyšnú cibuľu, mrkvy a papriky. Takto nakrájanú zeleninu pridáme k mäsu a necháme malú chvíľu osmažiť. Potom všetky ingrediencie zalejeme vodou. Okoreníme a osolíme a necháme variť na miernom plameni, pokiaľ zelenina trochu nezmäkne.

Keď už je zelenina mäkká, k vývaru pridáme dusenú kapustu. Všetko premiešame a polievku necháme dôjsť k varu. Potom plameň mierne stiahneme, polievku prikryjeme pokrievkou a necháme dovariť ešte asi 5 minút.

Na záver do polievky pridáme lyžicu citrónovej šťavy, nakrájanú petržlenovú vňať a kôpor, poprípade ešte iné bylinky, ktoré ju príemne rozvoňajú. Polievku premiešame, minútku povaríme a necháme odstavenú zo zdroja tepla „dôjsť“ asi 15 minút.

sovkusom.ru

Chutná a sýta polievka je hotová, ozdobiť ju môžete kyslou smotanou. Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x