Už zo samotného názvu vyplýva, že ide o jedlo pôvodom z maďarského jedálnička. Je však skvelé, že toto jedlo sa dostalo aj ku nám. Neviem ako vy, ale ja som si perkelt zamilovala hneď a miluje ho aj moja rodina. Veľmi jednoduchá príprava a zmes chuti smotany a sladkej papriky spôsobuje, že ho bude mať rada každá gazdinka.
Budeme potrebovať:
- cibuľku
- kuracie mäso (stehná, prsia)
- červená mletá paprika
- soľ a korenie
- trošku bujónu
- paradajkový pretlak
- smotana na šľahanie
Na halušky:
- 250 gramov polohrubej múky
- 1 vajíčko
- soľ
Postup:
- Na oleji si opražíme cibuľku do zlatista a pridáme vykostené kura alebo prsia, červenú mletú papriku, soľ, slepačí bujón, trošku paradajkového pretlaku a čierne korenie. Chvíľočku podusíme na malom ohni a potom zalejeme vriacou vodou. Pridáme jej toľko, aby bolo mäso ponorené pod vodou, cca liter alebo liter a pol.
- Necháme variť asi 45 min. Keď je mäsko mäkké, zahustíme smotanou. Pripravíme si halušky. Múku si zmiešame s vajíčkom, troškou soli a trošku vody. Cesto by malo byť husté, no nie príliš tuhé. Nahádžeme ich do vriacej vody a keď vyplávajú, zlejeme ich. Podávame spolu s perkeltom. Dobrú chuť.
Lucia M.