Chutí ako od babičky, presne tak, ako si ju pamätáme z detstva. Huspeninu dnes už robí doma málokto, väčšinou je to sezónna záležitosť a v obľube ju máme na začiatku roka. Február je teda ideálny čas, kedy ju pripraviť podľa starého receptu. U nás je tradíciou aj na Vianoce a Veľkú noc.
Budeme potrebovať:
- 1 menšie bravčové koleno údené
- 1 menšie bravčové koleno čerstvé
- bravčové paprčky
- 2 cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- čierne korenie v celku 1 ČL
- 2 bobkové listy
- soľ podľa chuti
Postup:
- Do hrnca dáme bravčové kolená spolu s paprčkami, (kto chce aj s kožou) a zalejeme studenou vodou. Pridáme bobkový list, korenie a soľ a začneme zľahka variť. Po asi 2 hodinách pridávame cibuľu a cesnak.
- Nemiešame a penu môžeme odstrániť na začiatku. Huspenina sa varí cca 5 hodín, 30 minút pred koncom môžete pridať za lyžicu octu, aby sa vyčistila a bola číra. Mäso po dovarení vyberieme, huspeninu nalejeme do tanierov a kto má rád, môže mäso obrať a pridať.
- Taniere necháme dobre vychladnúť, najlepšie v chladničke. Huspeninu podávame pokvapkanú octom alebo citrónovou šťavou, spolu s čerstvou cibuľou. Dobrú chuť.
foto: instagram, Lucia M.