Vývary vo všeobecnosti majú svoje významné miesto v každej domácnosti. Sú výborným pomocníkom pri chorobách, či prechladnutiach, po preflámovanej noci ale sú tiež príjemnou „spojkou“ rodiny, pretože vždy v nedeľu sa rodina zíde pri jednom stole na tradičný vývar. Vývar je možné pripraviť z akéhokoľvek mäsa. My sme si pre vás pripravili tak trochu netradičný recept, z králičieho mäsa. Väčšina z nás jedáva tradičný slepačí, či hovädzí vývar, no málokedy konzumujeme králičí vývar. Pre osvieženie vášho domáceho jedálnička preto vyskúšajte aj vy vývar z králika.
králičie stehná, alebo akékoľvek iné časti králika
petržlen a jeho vňať
mrkvy
hrášok
vegetu, alebo kocku bujónu do polievky
soľ
štipku čierneho korenia
Postup:
Do hrnca vlejeme vodu a dáme ju zovrieť. Medzi tým si opláchneme vlažnou vodou mäso, resp. stehienka. Ošúpeme si čerstvú zeleninku – mrkvy a petržlen a nakrájame ich na kocky. Hrášok môžete, ale aj nemusíte použiť. Samozrejme, pokiaľ obľubujete veľa zeleniny, môžete pridať akúkoľvek, ktorá vám chutí. Najlepšie je používať čerstvú zeleninu, pokiaľ môžete.
Keď voda zovrie, pridáme do nej stehná a zeleninu. Pridáme tiež vegetu, alebo polievkovú kocku, cca 1 čajovú lyžičku soli a malú štipku čierneho korenia. Nechávame variť cca 1-2 hodiny. Polievku stále ochutnávame, v prípade potreby ju dochucujeme a podlievame vodou.